Cuketa patrí do jednej veľkej rodiny spolu s tekvicou a patizónom. Je to chutná letná zelenina, ktorá vyniká hlavne rýchlou a jednoduchou úpravou. Cuketa má veľmi jemnú a príjemne sladkastú chuť. Zároveň na seba ľahko viaže nové chute a vône, takže v kuchyni dokáže zastať takmer ľubovoľnú pozíciu.
Vedeli ste, že...?
✔ Najlepším spôsobom úpravy je pre cuketu grilovanie. Prudké a krátke grilovanie totiž zvýrazní jej chuť, rozvinie jej vôňu a naštartuje jej prirodzenú šťavnatosť.
✔ Ďalšou vhodnou úpravou je dusenie. Odporúčame použiť len minimum tekutiny, ktorá sa čiastočne vyparí a čiastočne vsiakne do cukety. Cuketa je vo finále mäkká, ale stále ešte drží tvar.
✔ Cuketu je možné jesť aj surovú, len mierne nasolenú alebo s nejakou výrazne ochutenou zálievkou. Tenké plátky cukety v kontakte so soľou za pár minút zmäknú a pustia šťavu.
Nákup a skladovanie
Pri nákupe sledujte predovšetkým veľkosť. Čím je menšia a mladšia, tým je lepšia. Mladé cukety majú okrem najlepšej chuti aj tenkú šupku a nemajú vyvinuté semená. Ako cuketa starne, jej dužina sa vysušuje a prichádza o chuť.
Pri cukete je tiež dôležitý jej vzhľad. Povrch by mal byť pekne lesklý, tvrdý a bez výrazných vrypov alebo otlčených miest. Cuketu skladujte v teplejšej časti chladničky (vo dvierkach), teploty blízke nule ju môžu poškodiť.
Príprava
Mladá cuketa je jedlá celá vrátane tuhšej stopky a nemusí sa lúpať. Prakticky ju stačí len dobre umyť a nakrájať podľa potreby.
Nakrájať ju môžete na kocky alebo na kolieska. Ak si chcete pripraviť tenké pozdĺžne plátky, ideálne je strúhadlo, prípadne si môžete pomôcť škrabkou.