Flank steak

Flank steak
Flank alebo pupok je dlhý a plochý chudý plátok mäsa zo spodných brušných svalov. Stretnúť sa s ním môžete aj pod francúzskym názvom bavette de flanchet. Výborne sa hodí na grilovanie, využiť ho možno aj na mnoho ďalších úprav. 
Flank steak

Vedeli ste, že...?

✔ V sortimente Metro nájdete flank pochádzajúci zo šiestich rôznych krajín? Za pozornosť stoja napríklad steaky z Uruguaya, nároční gurmáni ocenia mäso z USA – zámorské steaky zrejú po celý čas prepravy do Európy, sú krásne mramorované, a teda krehké a šťavnaté.

✔ Steakové mäso nie je nutné kupovať po kilogramoch, veľmi dobre poslúžia jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porcie.

Znaky

Pre flank steaky v najlepšej kvalite je charakteristická jasnočervená farba. Sval je počas života zvieraťa veľmi aktívny, mäso je optimálne prerastené tukom, vláknité a veľmi krehké. Má výraznú chuť aj vôňu a po tepelnej úprave zostáva šťavnaté. Najchutnejší je vyzretejší variant.

Využitie

Flank steak sa obvykle pripravuje vcelku a potom sa krája na tenké plátky kolmo na svalové vlákna. S obľubou sa pripravuje na grile – optimálny stupeň prepečenia je medium a pred podávaním je potrebné nechať mäso aspoň 10 minút odpočinúť na teplom mieste (napr. na okraji grilu). Okrem steakovej úpravy možno pupok využiť aj na pečenie alebo dusenie. Ploché steaky si u nás získali popularitu v posledných desiatich rokoch. Vzhľadom na to, že ide o veľmi malú časť jatočnej polovice, dochádza počas sezóny k tzv. anatomickému nedostatku, keď ponuka nepokrýva dopyt. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť