Cuketový tartar s tvarohovou knedličkou a listovým šalátom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
400g
Cuketa zelená150g
Olej olivový extra panenský15g
Oriešky píniové70g
Bazalka čerstvá20g
Cesnak čerstvý50g
Syr Grana Padano strúhaný10g
Soľ kamenná600g
Cuketa zelená100g
Cibuľa červená30g
Petržlen listový1g
Soľ kamenná50g
Oleje olivového extra panenského500g
Tvaroh tučný150g
Kyslá smotana 14 %250g
Smotana 33 %15g
Soľ kamenná150g
Frisée bielené20g
Petržlen listový10g
Listy repy červenej30g
Cibuľa červená15g
Žerucha50g
Olej olivový extra panenskýPostup prípravy
Príprava cukety (cca 2 hodiny):
Umytú cuketu nakrájame na plátky cca 5 mm hrubé, opečieme ich na suchej panvici dozlata a namarinujeme ju do pesta.
Príprava pesta (cca 8 minút):
Píniové oriešky rozprestrieme na gastronádobu s pečiacim papierom a pečieme na 175 °C cca 7 minút. Do sekacieho stroja (mixér) vložíme umyté, odstredené lístky bazalky, olúpané strúčiky cesnaku, nastrúhaný parmezán, opražené píniové oriešky, olivový olej a všetko rozotrieme na jemnú pastu, ktorú mierne ochutíme soľou.
Príprava knedličky (cca 5 minút):
Do misy vložíme tučný tvaroh (najlepšie kocku – má najmenej vody), kyslú smotanu, smotanu, soľ a všetko vymiešame do hladkej konzistencie (suroviny musia mať rovnakú teplotu, inak sa pomazánka zrazí).
Príprava tartaru (cca 20 minút):
Umytú cuketu, olúpanú červenú cibuľu a lístky petržlenu nakrájame na malé kocôčky cca 4 mm veľké. Vložíme do misy, ochutíme soľou, olivovým olejom a môžeme servírovať.
Príprava šalátika (cca 5 minút):
Do misky preložíme umytý šalát frisée bielené, natrháme na vetvičky, olúpanú červenú cibuľu nakrájame na lodičky, pridáme čerstvé výhonky žeruchy a lístky červenej repy. Pri servírovaní pokvapkáme olivovým olejom.
Servírovánie:
Steny okrúhleho tvorítka vyložíme plátkom namarinovanej cukety a následne doňho preložíme ochutený tartar. Opatrne ostránime tvorítko, na tartar preložíme vytvarovanú tvarohovú knedličku a na pravú stranu servírujeme ochutený šalátik. Pokrm dekorujeme kvapkami oleja z pesta.