Jahňací chrbát

Jehněčí hřbet

Jahňací chrbát patrí k tomu najlepšiemu z ponuky jahňacieho mäsa, čo sa odráža aj v jeho vyššej cene. V kuchyni sa spracováva na mnoho spôsobov – a v žiadnej podobe nesklame. 

Jehněčí hřbet

Vedeli ste, že...?

✔ Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ Chrbát sa skvele hodí na pečenie, dusenie, na prípravu závitkov, hamburgerov či mäsových guliek.

✔ V prípade mladého jahňacieho mäsa s hmotnosťou dvoch kilogramov môže stačiť iba hodina pečenia.

✔ Osobitá chuť jahňaciny znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúžia tymian, šalvia, petržlen, majorán, mäta alebo oregano.

Znaky

Jahňací chrbát sa skladá z dvoch častí – predný (vysoký) s rebierkami a zadný (nízky) bez rebier so sviečkovou a jemným pruhom svaloviny zvaným ľadvinka. Medzi štvrtým a piatym stavcom sa oddeľuje rez nazývaný karé. Mäso z chrbta je zafarbené doružova až červena, má jemnú štruktúru a nízky obsah tuku. Povrch pokrývajú tenké blany. Chrbát je najčastejšie dostupný vcelku s rebrami, vykostený alebo vo forme kotliet či hrebienka.

Využitie

Chrbát s ponechanými rebrami je ideálny na pečenie a grilovanie. Vykostený však možno týmto spôsobom pripraviť tiež, okrem toho sa hodí na prípravu rolády. Špecialitou je tzv. jahňacia korunka, keď sa rebrá z predného chrbta dokonale oškriabu a pruh mäsa sa stočí a zviaže špagátom, aby rebrá tvorili korunku. Vzniknutá dutina sa následne naplní vybranou plnkou. K charakteristickej chuti jahňacieho mäsa sa najlepšie hodia čerstvé bylinky (rozmarín, tymian, petržlenová vňať, mäta), obľúbená je aj kombinácia s cesnakom. Ako príloha sa najlepšie hodí svieža jarná zelenina. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť