Mučenka

Mučenka

Mučenka sa radí do čeľade mučenkovitých. Pod botanickým rodom Passiflora sa ukrýva vyše 400 rôznych druhov rastlín, na spotrebiteľský trh sa však dostane iba obmedzené množstvo ovocia. Lahodné plody tejto lianovitej rastliny sa pýšia množstvom rôznych názvov – okrem mučenky bývajú označované tiež ako marakuja, granadilla či passion fruit. Sú známe predovšetkým vďaka svojej mnohostranne využiteľnej šťave. Takmer všetky druhy pochádzajú z tropického pásma Strednej a Južnej Ameriky, pestujú sa však napríklad aj v Južnej Afrike, v Keni, v Brazílii, v Kolumbii a na Havajských ostrovoch, stretnúť sa s nimi možno aj v Austrálii.

Viac o mučenke

Výživová hodnota

Exotická mučenka sa vďaka množstvu cenných vitamínov a minerálov hodí predovšetkým na konzumáciu v surovom stave. Z minerálnych látok obsahuje draslík, horčík, fosfor a železo, ďalej sú v nej prítomné vitamíny skupiny B, provitamín A a vitamín C. Plodine, ktorá obsahuje okolo 35 Kcal na 100 g, nechýba ani vláknina.

Chuť a konzumácia

Chuť sa odvíja od konkrétneho druhu tohto ovocia. Väčšinou je sladkokyslá a príjemne povzbudzujúca, čo platí najmä o purpurovej granadille, ktorá má výnimočne lahodnú chuť. Pred jedlom stačí mučenku umyť, pozdĺžne rozrezať a lyžičkou vyjesť sviežu dužinu bohatú na semená.

Správne skladovanie

Ak chcete, aby maracuja chutila sladko, vyberajte pri nákupe iba zrelé plody, ktoré majú zvrásnenú šupku a vnútornú dužinu pevne prichytenú na steny ovocia. Menej zrelé mučenky, ktorých poznávacím znamením je lesklá a hladká kožovitá šupka, môžete nechať niekoľko dní dôjsť pri izbovej teplote.

Rozmanitosť druhov

Mučenka sa radí k čeľadi mučenkovitých a takmer všetky jej druhy pochádzajú z tropického pásma Strednej a Južnej Ameriky. Na európskom trhu je za najdôležitejšiu odrodu považovaná fialová mučenka – mierne oválna plodina sa pestuje vo vyšších polohách trópov av subtrópoch. Žltá (zlatá) marakuja vyniká medzi ostatnými druhmi obsahom provitamínu A, obvykle sa však kvôli vyššiemu obsahu kyselín využíva hlavne pre potreby potravinárskeho priemyslu. Mučenka sladká alebo sladká granadilla sa naopak hodí predovšetkým na konzumáciu za surova. Dužina týchto okrúhlych plodov je lahodná a aromatická a dá sa jesť samostatne alebo pridávať do ovocných šalátov a dezertov.
Ďalšia inšpirácia
Inšpirujte sa
Ovocie
Viac
Recepty
Objaviť