skorpéna obyčajná

Ropustnice obecná
Skorpéna obyčajná (Scorpaena scrofa, angl. scorpionfish) sa vyskytuje 20 až 200 m hlboko nad skalnatým či kamenistým morským dnom. Žije v Atlantickom oceáne v oblasti od Britských ostrovov po Kapverdy a Azory, nájsť ju možno rovnako v blízkosti Senegalu a v Stredozemnom mori. Počas dňa leží táto dravá ryba na dne, na lov menších rýb, kôrovcov a mäkkýšov sa vydáva za súmraku a v noci. Nepatrí k vytrvalým plavcom, na korisť číha a napáda ju zblízka. Čas trenia prebieha od konca jari počas celého leta. Samičky kladú chumáče ikier na morské dno, kde ich samce oplodnia. Skorpéna sa loví na dlhé vlasce alebo do vlečných sietí.  
Ropustnice obecná

Skorpéna obyčajná

Scorpaena scrofa

Sezónnosť: nie
Pôvod: Stredozemné more
Metóda lovu/chovu: vlečné siete
Veľkosť: 0,3 – 2 kg/ks
Tučnosť: stredná

Znaky

Ryby z čeľade ropušnicovitých si pre podobu s čínskymi drakmi a mohutnú hlavu s množstvom malých výrastkov vyslúžili názov „dračie hlavy“. Oválne sploštené telo s bočnou čiarou tvorenou asi 40 veľkými šupinami meria na dĺžku 30 – 50 cm. Dosahuje hmotnosť okolo 3 kg, bežné exempláre na trhu vážia asi 2,5 kg. V prednej časti výraznej chrbtovej plutvy, ktorú ryba v prípade nebezpečenstva vztýči, sa nachádza 12 veľkých tvrdých plutvových lúčov skrývajúcich jedové žľazy. Zadná časť sa skladá z mäkkých lúčov, análna plutva obsahuje oba druhy. Veľmi výrazné sú aj prsné plutvy. Sfarbenie tela sa líši podľa miesta výskytu, väčšina exemplárov je červenohnedá s mramorovaním tvoreným svetlými a tmavými škvrnami a s čiernou škvrnou uprostred chrbtovej plutvy. 

Využitie

Ryba sa často predáva bez jedovatej plutvy, pretože jej odstránenie si vyžaduje mimoriadnu opatrnosť. Kontakt s jedom spôsobuje veľmi bolestivé a dlhodobé opuchy, stretnutie so živou rybou je nebezpečné najmä pre potápačov. Prípadné zvyšky jedu zneškodní tepelná úprava. Menšie ryby sú chutnejšie a ich pevné biele mäso je väčšinou v predaji v čerstvom stave. Bez mäsa zo skorpény sa nezaobíde francúzska rybacia polievka bujabéza ani iné rybacie polievky. Skorpéna vynikne v rôznych stredomorských receptoch, možno ju pripravovať vcelku aj ako filety. Najlepšie jej svedčí šetrné dusenie, dá sa však tiež pozvoľna piecť vcelku a grilovať. Červeno sfarbenú tuhú kožu treba pred konzumáciou odstrániť. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť