Jahňacie plece alebo ramienko je skvelou voľbou na prípravu dusených pokrmov. V porovnaní so stehnom je tučnejšie a tiež výrazne menšie – jeho podiel na celkovej hmotnosti je cca 17 %.
Vedeli ste, že...?
✔ Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.
✔ Plece sa skvele hodí na pečenie, dusenie, na prípravu závitkov, hamburgerov či mäsových guliek.
✔ V prípade mladého jahňacieho mäsa s hmotnosťou dvoch kilogramov môže stačiť iba hodina pečenia.
✔ Osobitá chuť jahňacieho mäsa znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúžia tymian, šalvia, petržlen, majorán, mäta alebo oregano.
Znaky
Mäso z pleca má sýtočervenú farbu a obsahuje viac šliach, väziva a tuku ako stehno. Na celom povrchu sa nachádza tukové krytie – spodnú časť možno pred úpravou odstrániť, aby bol výsledný pokrm chudší. Plece je dostupné vcelku s kosťou aj bez nej, bežne sa tiež porciuje na menšie časti.
Využitie
Jahňacie plece poskytuje veľmi chutné a krehké mäso, treba však počítať s dlhším časom tepelnej úpravy. Ideálne sa hodí na dusenie alebo pozvoľné pečenie, napríklad na cesnaku alebo koreňovej zelenine a na víne. Využitie ďalej nájde pri príprave gulášov a ragú, skvelé je na mäsové polievky. Vďaka vyššiemu podielu tuku sa uplatní aj v mletej podobe – na kebaby, fašírky alebo burgery. Na dochutenie sú vhodné čerstvé bylinky, predovšetkým rozmarín a tymian, osobitá chuť jahňacieho mäsa dobre ladí aj s výraznejším orientálnym korením.