bravčové stehno

Vepřová kýta

Bravčové stehno sa radí k zadnej štvrti jatočnej polovice a je jej najväčšou časťou. Poskytuje veľmi kvalitné chudé mäso so širokým kulinárskym potenciálom a patrí k najžiadanejším rezom bravčového mäsa.

Vedeli ste, že...?

✔ Čerstvé bravčové mäso je zafarbené doružova s jemnými vláknami a zľahka mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné. Na rozdiel od hovädzieho mäsa, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso najchutnejšie ihneď po porážke.

✔ Bravčové mäso vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zmrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave treba z hygienických dôvodov dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.

Znaky

Bravčové stehno sa delí na niekoľko častí. Vrchný šál je jemne vláknitý a obsahuje iba 3 % tuku, spodný šál je jemne mramorovaný a pokrytý tenkou tukovou vrstvou. Orech má zaoblený tvar a poskytuje krehké a jemne vláknité mäso. Špička stehna je veľmi jemne pretkaná tukovými žilkami a vyniká skvelou chuťou a krehkosťou mäsa.

Využitie

Najznámejšie je stehno v podobe dusenej, varenej alebo údenej šunky. Jednotlivé časti však ponúkajú množstvo ďalších možností spracovania – hodia sa na pečenie, dusenie aj na minútkové úpravy. Z vrchného šálu možno pripraviť skvelé prírodné rezne, spodný šál sa používa na bravčové guláše alebo na rolády. Orech nakrájaný na kocky je vhodný na mäsové fondue, špička stehna sa najčastejšie pečie a dusí.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť