paradajky

Rajčata
Paradajky sú úžasné a všestranné ovocie, ktoré radíme k plodovej ľuľkovitej zelenine. Chutia sladko, kyslo a slano zároveň a podľa odrody v rôznom vzájomnom pomere. Paradajky majú relatívne vysoký obsah glutamátu, preto majú výraznú aj chuť a sú aj veľmi aromatické, čo z nich v kuchyni robí veľmi populárnu surovinu.
Rajčata

Vedeli ste, že...?

✔ Základná metóda pre lúpanie väčšieho množstva paradajok je lúpanie po krátkom sparení? Paradajky sa najprv dobre očistia a potom sa každá paradajka na špičke nakrojí do kríža.

✔ Pripravené paradajky sa postupne krátko sparia vo veľkom hrnci s vriacou vodou. Stačí cca pol minúty, maximálne minúta. Potom sa paradajky vylovia a čo najrýchlejšie schladia v ľadovom kúpeli.

✔ Sparením sa na paradajkách uvoľní šupka, ktorá sa potom dá ľahko olúpať. Paradajky sa potom podľa potreby buď len hrubo nakrájajú, alebo ich môžete prerezať napoly a zbaviť semienok s tekutým prostriedkom.

Nákup a skladovanie

Sezónne paradajky si užívame celé leto do začiatku jesene. Celoročne sú potom dostupné moderné skleníkové paradajky, ktorých kvalita sa líši podľa ceny, krajiny pôvodu aj odrody.

Pri nákupe vyberajte podľa vône a farby, ktorá by mala zodpovedať danej odrode. Paradajky by mali byť primerane mäkké a nepotlčené.

Paradajky môžete bez problémov skladovať pri izbovej teplote alebo v špajze, v ktorej ešte postupne dozrievajú. Tradične sa uvádza, že sú citlivé na poškodenie chladom a neodporúča sa ich skladovanie v chladničke. Bežným celoročným paradajkám tým príliš neuškodíte, a navyše im tým môžete predĺžiť trvanlivosť.

Príprava

Po očistení z paradajok odstraňujeme stopku a časť paradajky okolo stopky. Šupka obsahuje nezanedbateľnú časť arómy paradajok, preto ju olúpeme len vzhľadom na ďalšie použitie.

To isté platí aj o odstraňovaní semienok, ktoré sú obalené v gélovom prostriedku. Ten je bohatý na kyseliny a tvorí veľkú časť chute paradajky. V dužine je potom najviac uložených cukrov a aminokyselín.

Na paradajky si vždy pripravte veľmi ostrý nôž a pri ich krájaní buďte veľmi opatrní, aby vám nôž neskĺzol. Ak chcete nakrájať viac čerešňových paradajok jedným ťahom, pritlačte ich plochou otvorenou dlaňou podobne ako pri filetovaní.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť