ančovička

Sardel obecná
Drobné ančovičky (Engraulis encrasicolus, angl. anchovy) sú rozšírené v oblasti siahajúcej od Severného mora až po pobrežie Maroka a vyskytujú sa tiež v Stredozemnom a Čiernom mori. Významné postavenie majú najmä v tureckej kuchyni, kde sa využívajú na prípravu množstva rybích pokrmov, obľúbené sú však aj v mnohých ďalších krajinách, Slovensko nevynímajúc. 
Sardel obecná

Ančovička

Engraulis encrasicolus

Sezónnosť: nie
Pôvod: Stredozemné more
Metóda lovu/chovu: kruhové záťahové siete a čerene
Veľkosť: 30 – 60 g/ks
Tučnosť: vysoká

Znaky

Ančovičky sú veľmi malé ryby – dorastajú maximálne do dĺžky 21 cm, priemerná veľkosť sa pohybuje okolo 15 cm. Majú úzke štíhle telo s tmavým chrbtom, boky sú pozdĺžne pokryté charakteristickými striebristými šupinami. Žijú vo veľkých húfoch a lovia sa na otvorenom mori pomocou veľkých voľne plávajúcich alebo zaťahovacích sietí.

Využitie

Ančovičky majú vo svete gastronómie široké uplatnenie. Obstoja ako samostatný rybací chod – najčastejšie sa podávajú smažené (pražené) a grilované, a to buď na prírodný spôsob, alebo obalené v múke, lupienkoch či cestíčku. Konzumujú sa celé vrátane kostí. Okrem toho sa vo forme drobných filiet nakladajú do soli – v tejto podobe sa používajú ako dochucovadlo napríklad do omáčok na cestoviny, zemiakových pokrmov, slaných koláčov, dipov, pikantných majonéz do sendvičov či šalátových zálievok – chýbať nesmú napríklad v šaláte Caesar. K dispozícii sú aj v sušenej podobe, u nás sú známe aj v podobe tzv. sardelových očiek, ktoré sú obľúbenou surovinou pri príprave chuťoviek. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť