Trvanlivé mäsové výrobky

V METRO je pre vás pripravený široký výber salám a klobás vysokej kvality za atraktívne ceny. Naša ponuka zahŕňa tradičné produkty tuzemských výrobcov, ako je napríklad Lovecká saláma, Herkules či Vysočina. V sortimente nájdete aj nepreberné množstvo špecialít zo Španielska, Talianska, Maďarska, Francúzska, Nemecka, Belgicka a mnohých ďalších krajín. 

Trvanlivé masné výrobky

VIAC O ÚDENINÁCH 

Tepelne opracované 

Do kategórie tepelne opracovaných mäsových výrobkov sa radia napríklad obľúbená Vysočina či Turistická saláma. Pri ich výrobe musí teplota v jadre dosiahnuť 70 °C minimálne počas 10 minút – ide o tzv. údenie teplým dymom. Po tepelnej úprave sa produkt suší a necháva zrieť. 

Fermentované

Tepelne neopracované (fermentované) mäsové výrobky sú údené iba studeným dymom s teplotou 20 °C, po ňom potom nasleduje sušenie a zrenie. Pri ich výrobe môžu byť použité štartovacie kultúry, ktoré ovplyvňujú konzistenciu, arómu a trvanlivosť. Do tejto skupiny patria napríklad Poličan či Lovecká saláma. 

S ušľachtilou plesňou

Rovnako ako syrom, aj mäsovým produktom dodáva ušľachtilá pleseň špecifickú chuť a arómu. Vytvára sa počas pozvoľného sušenia a zrenia v špeciálnych podmienkach alebo sa počas výroby priamo aplikuje na povrch salám či klobás. Najznámejším predstaviteľom je Maďarská saláma.  

Kritériá kvality

Pri výbere trvanlivých salám či klobás je potrebné venovať pozornosť niekoľkým aspektom. Konzistencia má byť súdržná, pružná až tuhá, rez hladký a lesklý bez tuhých častí. Mozaika nesmie byť rozmazaná. Dôležitý je tiež názov – na etikete musí byť vždy uvedené, že ide o trvanlivý výrobok, v opačnom prípade máte v ruke nekvalitnú napodobeninu.
Card
Staňte sa zákazníkom

Registrovať sa