Jahňacia sviečková

Jehněčí svíčková

Jahňacia sviečková patrí k najjemnejším a najlahodnejším rezom, podobne ako pri iných druhoch mäsa. Chudé a jemné mäso panenskej sviečkovej je ideálne napr. na panvicu či na gril. 

Jehněčí svíčková

Vedeli ste, že...?

✔ Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ Sviečková sa vďaka svojmu krehkému mäsu skvele hodí na minútkovú prípravu a na grilovanie.

✔ V  prípade mladého jahňacieho mäsa s hmotnosťou dvoch kilogramov môže stačiť iba hodina pečenia.

✔ Osobitá chuť jahňacieho mäsa znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúžia tymian, šalvia, petržlen, majorán, mäta alebo oregano.

Znaky

Jahňacia sviečkovica má podlhovastý tvar, ružovú až červenú farbu a poskytuje veľmi chudé a jemne vláknité mäso. Dostupná je ako samostatný rez a môže byť tiež súčasťou jahňacej kotlety zo zadného chrbta.

Využitie

Jemné a krehké mäso sa používa na minútky na panvici či na grile – dlhšia tepelná úprava by ho vysušila a znehodnotila. Sviečkovú možno podávať vo forme medailónikov alebo opiecť vcelku a po krátkom odležaní nakrájať na plátky – pred úpravou sa môže obaliť v bylinkovej kruste. Mäso by malo byť upravené doružova. Sviečková vo forme tenkých prúžkov sa využíva na prípravu soté. K jemnej chuti mäsa dobre ladia čerstvé bylinky a maslo, z príloh je ideálna jarná zelenina.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť