Vlk morský

Vlk mořský

Morský vlk (Dicentrarchus labrax, angl. Seabass) obýva pobrežné vody Stredozemného mora, vyskytuje sa takisto v Čiernom mori a v severovýchodnom Atlantiku zhruba od Nórska po Senegal. Morské vlky menia miesto pobytu podľa sezóny – v zime najčastejšie žijú vo vodách s hĺbkou do 100 m, v lete zas v pobrežných lagúnach a ústiach riek aj hlbšie v riekach. Mladé morské vlky väčšinou migrujú v húfoch, dospelé sú skôr samotárske.

Nenásytné dravce sa živia menšími rybkami žijúcimi v húfoch, mäkkýšmi a drobnými kôrovcami. Lovia sa do vlečných a voľne plávajúcich sietí, ale aj na udicu. V súčasnosti podiel lovených morských vlkov na trhu mierne presahuje 10 %, zvyšné pochádzajú z akvakultúry. Morský vlk sa stal prvou rybou iného než losovitého druhu, ktorá sa v Európe dočkala umelého odchovu. K najväčším svetovým producentom patria Grécko, Turecko, Taliansko, Španielsko, Chorvátsko a Egypt.

Vlk mořský

Vlk morský

Dicentrachus labrax

Sezónnosť: nie
Pôvod: Grécko, Chorvátsko
Metóda lovu/chovu: chov
Veľkosť: 0,2 – 5 kg/ks
Tučnosť: nízka

Znaky

Morský vlk dorastá do dĺžky 80, maximálne 100 cm a hmotnosti do 10 kg, v predaji sú však najčastejšie exempláre zhruba 40 cm veľké, vážiace okolo 1,5 kg (voľne lovené), respektíve 30 cm s hmotnosťou okolo 500 g (z akvakultúry). Túto vynikajúcu konzumnú rybu je možné od ostatných ľahko odlíšiť podľa čiernej škvrny na žiabrach, rozdelenej chrbtovej plutvy s ostňami v prednej časti a lesklej striebristej kože s malými šupinami (na bruchu trochu svetlejšej). Voľne žijúce morské vlky majú tmavšiu kožu, pevnejšie mäso s výraznejšou vôňou aj chuťou mora a od rýb pochádzajúcich z umelého chovu sa odlišujú aj vyššou cenou. 

Využitie

Pevné biele mäso s jemnou chuťou má málo kostí aj kalórií (97 kcal/100 g), obsahuje však množstvo proteínov, selénu, vitamínu B6, horčíka a fosforu. K dispozícii je po celý rok (hlavná sezóna trvá od marca do decembra), ale rovnako ako iné morské ryby býva najchutnejšia v zime. Zvlášť šetrnou prípravou je pečenie ryby so šupinami v soľnej kruste – žiar totiž nepôsobí priamo na mäso, v ktorom tak zostane všetka šťava. Klasikou je grilovanie morského vlka marinovaného v oleji, veľmi jednoduché je dusenie celej ryby v rúre vo vývare s trochou bieleho vína. Zachová sa tak vynikajúca rybia aróma a chuť jemného bieleho mäsa sa plne rozvinie. Vždy je nutné koreniť s mierou, aby sa neprehlušila jedinečná chuť a vôňa mäsa.
Ďalšia inšpirácia
Inšpirujte sa
Ryby a plody mora
Viac
Recepty
Objaviť