Talianska sušená šunka

V produkcii sušenej šunky patrí Taliansko medzi veľmoci a tunajšie špeciality sa vyvážajú do celého sveta – v prípade slávneho Prosciutta di Parma je polovica produkcie určená na export. Veľa výrobkov nesie chránené označenie pôvodu, a podlieha tak prísnym normám a kontrolám, ktoré garantujú špičkovú kvalitu a dokonalý kulinársky zážitok.

Italská sušená šunka

VIAC O TALIANSKEJ SUŠENEJ ŠUNKE

Parmská šunka

K najslávnejším predstaviteľom sušených šuniek patrí bezpochyby Prosciutto di Parma, ktoré je držiteľom značky D.O.P. (D.O.C.). Prvá receptúra bola opísaná už v 16. storočí, k výraznému rozšíreniu tejto lahôdky došlo koncom 19. storočia. Za jedinečnou chuťou parmskej šunky stojí starostlivý výber mäsa, správne opracovanie stehien a predovšetkým dlhé zrenie počas niekoľkých mesiacov či rokov.

Bresaola

Sušené hovädzie stehno z Lombardie pochádza pôvodne zo Švajčiarska, ale už viac než sto rokov má pevné miesto medzi miestnymi regionálnymi špecialitami. Vykostené stehno sa najprv naloží do soli a korenia, následne sa nechá zrieť v jaskyniach so špecifickou mikroklímou a na záver sa krátko zaúdi. Najčastejšie sa podáva s olivovým olejom, čerstvo mletým čiernym korením a pečivom.

San Daniele

Mesto San Daniele ležiace v talianskom regióne Friuli je tradičným producentom sušenej šunky (prosciutta), ktorá nesie chránené označenie pôvodu D.O.C. (D.O.P.). Tunajšia šunková špecialita sa vyrába podľa tradičnej receptúry a výhradne z mäsa miestnych ošípaných. Nasolené stehná sa za pôsobenia horského vetra a sviežeho morského vzduchu nechávajú zrieť 10 – 13 mesiacov.

Taliansko vs. Španielsko

Talianske a španielske sušené šunky sa príliš nelíšia základným procesom výroby. Pripravujú sa zo stehien bielych ošípaných, ktoré sa nasolia, umyjú a potom nechajú zrieť. Rozdiely sú v dĺžke zrenia, ktorá je pri väčšine talianskych produktov kratšia, a zásadnú rolu hrajú aj jedinečné klimatické podmienky v jednotlivých regiónoch. Talianske produkty zadržujú vplyvom vlhkejšieho podnebia viac vody a majú mierne sladkastú chuť, španielska šunka je oproti nim suchšia, slanšia a v chuti výraznejšia.
Card
Staňte sa zákazníkom

Registrovať sa