Tzv. „T-bone“ a „Porterhouse“ steaky sú prvotriedne a veľmi cenené rezy s kosťou, na ktorej sa nachádza časť sviečkovej a nízkej roštenky. Kombinácia dvoch delikátnych druhov mäsa ich radí k tomu najlepšiemu, čo si možno zo širokej ponuky steakov vybrať.
Vedeli ste, že...?
✔ Steakové mäso nie je nutné kupovať po kilogramoch, veľmi dobre poslúžia jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porcie. Takto pripravené plátky uľahčia kuchárom prácu aj čas, a navyše umožnia ochutnať steaky rôznych rezov od mnohých chovných plemien dobytka.
✔ Vek mäsa môžete overiť jednoduchou skúškou. Zatlačte doň prstom – ak vo svalovine nezostane jamka, kulinárske zázraky si od neho nesľubujte; správne odležané a vyzreté mäso totiž na reze nepruží.
Znaky
T-bone steak získal svoj názov podľa tvaru bedrového stavca, ktorý pripomína písmeno T. Pozdĺž kosti je zrejmá časť sviečkovej a roštenky, na povrchu sa nachádza jemné tukové krytie. Oproti T-bone steaku má Porterhouse steak väčší podiel sviečkovej a krája sa na hrubšie plátky (až 7 cm). V oboch prípadoch sa najdelikátnejšie mäso nachádza pri kosti.
Využitie
Oba rezy najlepšie vyniknú pri rýchlej tepelnej úprave na grile či panvici – vďaka kosti zostane mäso krásne šťavnaté. Steaky vynikajú výraznou chuťou, ktorú stačí zľahka podporiť soľou a čiernym korením – marinovanie by mohlo ich chuť prebiť.