HOVÄDZÍ PUPOK

Hovězí pupek
Názvom pupok sa označuje plátok výnimočne chutného mäsa zo spodných brušných svalov, stretnúť sa môžete aj s termínom flank alebo bok bez kosti. Hodí sa na varenie a dusenie, z vyzretých rezov je možné pripraviť skvelé steaky.
Pupek

Vedeli ste, že..?

✔ Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje jeho stráviteľnosť. Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce je mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Vhodné je aj korenie ako kurkuma, koriander, zázvor a pod.  

✔ Najvhodnejšia zelenina k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa, cesnak. 

Znaky

Dlhý plochý sval je optimálne prerastený tukovými žilkami a tvoria ho hrubé svalové vlákna. Skladá sa z troch častí spojených väzivom, ktoré sa po rozdelení využívajú na minútkovú úpravu. Známkou vysokej kvality je jasne červená farba. 

Využitie

Hovädzí pupok vyžaduje dlhší čas tepelnej úpravy – najčastejšie sa podáva varený alebo dusený, je možné ho tiež pomlieť. Vďaka obsahu tuku je krásne šťavnatý a má výraznú chuť aj vôňu. Skvele chutí v kombinácii s tradičnými omáčkami, dusený na koreňovej zelenine alebo hubách. Dobre vyzreté mäso sa používa na prípravu flank steaku, ktorý sa opeká alebo griluje vcelku a potom krája na tenké plátky.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť