Kaviár

Sláva kaviáru sa začala šíriť z ruského mesta Astrachán, ktoré bolo významnou obchodnou križovatkou. Presolené ikry si získali obľubu najprv u miestnych rybárov a následne u kupcov, ktorí zvesti o ich skvelej chuti a povzbudzujúcich účinkoch šírili počas svojich ciest. Postupne si kaviár našiel cestu do vyšších vrstiev a stal sa slávnou delikatesou.

Kaviár

VIAC O KAVIÁRI

Pravý kaviár

Kaviár označovaný ako pravý sa vyrába z troch druhov jeseterovitých rýb – vyzy veľkej, jesetera ruského a jesetera hviezdnatého. Jeho cena závisí od vzhľadu konkrétneho zrnka ikry. Najlepší kaviár má striebornočiernu až sivohnedú farbu a jemne sa leskne, jeho chuť je čistá a jemná. Niektoré druhy môžu mať výraznejšiu arómu.

Kaviár z lososa

Nedostupnosť a vysoká cena pravého kaviáru vedie k produkcii tzv. nepravého kaviáru z iných druhov rýb. Najrozšírenejšou a najobľúbenejšou alternatívou je červený kaviár z ikier lososovitých rýb. Najznámejšími druhmi sú losos čavyča, kisuč, gorbuša, keta a nerka. Ich ikry sú rôzne veľké a líšia sa aj v intenzite farby a v chuťových vlastnostiach.

Kaviár zo pstruha

Medzi kvalitné a cenené produkty z kategórie nepravého kaviáru patria tiež ikry z rôznych druhov pstruhovitých rýb. Vzhľad ikier je veľmi podobný kaviáru z lososa – obvykle má červenú farbu, existujú však aj svetlejšie varianty sfarbené dožlta. Rovnako ako pri iných druhoch kaviáru sú za najchutnejšie považované výrobky s obsahom soli pod 5 %.

 Nakupujte starostlivo

Pri nákupe kaviáru sa vyplatí dobre preštudovať etiketu. Musí na nej byť uvedený druh ryby, krajina pôvodu, hmotnosť a dátum spotreby. Dôležitú rolu hrá tiež skladovanie – kaviár musí byť uchovávaný v chlade od 0 do 7 °C. Konkrétna teplota závisí od vybraného druhu, nikdy však nesmie klesnúť pod bod mrazu.
Staňte sa zákazníkom

Ak máte firmu alebo ste SZČO, staňte sa naším zákazníkom behom pár minút.

Zaregistrujte sa
Kde sme

Nájdite svoju najbližšiu METRO predajňu.

Navštívte nás
dialogcheck
Akciová ponuka

Pozrite si aktuálnu ponuku.

Viac