Kaviár

Sláva kaviáru sa začala šíriť z ruského mesta Astrachán, ktoré bolo významnou obchodnou križovatkou. Presolené ikry si získali obľubu najprv u miestnych rybárov a následne u kupcov, ktorí zvesti o ich skvelej chuti a povzbudzujúcich účinkoch šírili počas svojich ciest. Postupne si kaviár našiel cestu do vyšších vrstiev a stal sa slávnou delikatesou.

Kaviár

VIAC O KAVIÁRI

Pravý kaviár

Kaviár označovaný ako pravý sa vyrába z troch druhov jeseterovitých rýb – vyzy veľkej, jesetera ruského a jesetera hviezdnatého. Jeho cena závisí od vzhľadu konkrétneho zrnka ikry. Najlepší kaviár má striebornočiernu až sivohnedú farbu a jemne sa leskne, jeho chuť je čistá a jemná. Niektoré druhy môžu mať výraznejšiu arómu.

Kaviár z lososa

Nedostupnosť a vysoká cena pravého kaviáru vedie k produkcii tzv. nepravého kaviáru z iných druhov rýb. Najrozšírenejšou a najobľúbenejšou alternatívou je červený kaviár z ikier lososovitých rýb. Najznámejšími druhmi sú losos čavyča, kisuč, gorbuša, keta a nerka. Ich ikry sú rôzne veľké a líšia sa aj v intenzite farby a v chuťových vlastnostiach.

Kaviár zo pstruha

Medzi kvalitné a cenené produkty z kategórie nepravého kaviáru patria tiež ikry z rôznych druhov pstruhovitých rýb. Vzhľad ikier je veľmi podobný kaviáru z lososa – obvykle má červenú farbu, existujú však aj svetlejšie varianty sfarbené dožlta. Rovnako ako pri iných druhoch kaviáru sú za najchutnejšie považované výrobky s obsahom soli pod 5 %.

 Nakupujte starostlivo

Pri nákupe kaviáru sa vyplatí dobre preštudovať etiketu. Musí na nej byť uvedený druh ryby, krajina pôvodu, hmotnosť a dátum spotreby. Dôležitú rolu hrá tiež skladovanie – kaviár musí byť uchovávaný v chlade od 0 do 7 °C. Konkrétna teplota závisí od vybraného druhu, nikdy však nesmie klesnúť pod bod mrazu.
Card
Staňte sa zákazníkom
Registrovať sa