Olivy

Olivy patria medzi klasické ingrediencie stredomorskej kuchyne. Medzi najvýznamnejších producentov patria Taliansko, Španielsko, Francúzsko a Grécko. Väčšina vypestovaných olív sa spracováva na olivový olej a iba 10 % zberu sa dostáva na trh v podobe zelených či čiernych plodov. Podávajú sa samostatne ako chuťovka, používajú sa do šalátov a ako doplnok k čerstvým syrom. Hodia sa tiež na použitie v teplej kuchyni, napríklad do cestovín, k rybám a hydinovému alebo králičiemu mäsu. V sortimente METRO je pre vás pripravený pestrý výber chladených aj konzervovaných olív a v ponuke nechýbajú ani obľúbené plnené varianty.

Olivy

VIAC O OLIVÁCH

Farba

Rozdiel medzi zelenými a čiernymi olivami nespočíva v odlišnom druhu, ale v stupni zrelosti. Zelené olivy sú nezrelé plody, pre ktoré je typická pevná dužina a trpká až horkastá chuť. Počas zrenia menia farbu na ružovkastú, hnedú, vínovú až tmavočiernu. Zrelé olivy sú mäkšie, majú jemnejšiu chuť a ich dužina obsahuje viac oleja.

Druhy

Každý pestovateľský región produkuje olivy rôznych tvarov a chuťových vlastností. Medzi najpopulárnejšie druhy patria čierne olivy Kalamata z Grécka, francúzske olivy Niçoise a Picholine a talianske vrásčité olivy Gaeta naložené do olivového oleja. Zo španielskych odrôd sú oceňované drobné guľaté olivy Aberquina, ktoré sa používajú na výrobu kvalitného oleja.

Spracovanie

Olivy sa ihneď po zbere nakladajú do soľného, prípadne lúhového roztoku, v ktorom sa dužina zbaví horčín, skrehne a zjemní sa jej chuť. Nasleduje marinovanie v slanom náleve či oleji, do ktorého sa môžu pridať ďalšie ingrediencie ako citrónová šťava, bylinky alebo cesnak. Vykôstkované olivy sú obľúbené aj plnené, a to najčastejšie mandľou, paprikovou pastou alebo ančovičkami.

Výživová hodnota

Olivy obsahujú veľa látok, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu. Patria medzi ne vitamíny A, E, D a K a tiež množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať pôsobenie voľných radikálov v tele. Horčiny v olivách pomáhajú tráveniu a olivový olej nachádzajúci sa v dužine dodáva telu energiu, pôsobí priaznivo na krvný obeh a pozitívne ovplyvňuje hodnoty cholesterolu.
Card
Staňte sa zákazníkom

Registrovať sa