V porovnaní s inými európskymi krajinami je v našich končinách čakanka trochu zanedbávanou surovinou, ale v posledných rokoch sa jej venuje čoraz viac pozornosti. Dvojročná listová zelenina sa pestuje zakrytá zeminou v tme, aby jej lístky zostali sladké, mierne horkasté a krehké. Má mnoho odrôd, ktoré sa líšia vzhľadom, chuťou aj kulinárskym uplatnením. Medzi prednosti čakanky patrí vysoký obsah vitamínov A a K, je bohatá na vlákninu a kyselinu listovú. Za čakankovú veľmoc sa považuje Belgicko, medzi významných producentov patria aj Francúzsko, Taliansko, Holandsko a Nemecko.
Vedeli ste, že..?
✓ Kučeravá odroda čakanky je známa predovšetkým pod názvom šalát frisée alebo endívia kučeravá. Najchutnejšou časťou je tzv. srdiečko, ktoré by malo tvoriť zhruba tretinu hlávky. Silne vykrojené, zúbkovité listy tvoria kompaktnú ružicu a natrhané sa používajú predovšetkým do zeleninových šalátov – buď samostatne, alebo ako súčasť rozličných zmesí. Výborne chutí v kombinácii s kozím syrom, pečeným mäsom či rybami.
✓ Chicorée má sladkasto horkú chuť a patrí k najvyužívanejším druhom. Tzv. čakankové puky sa zberajú ručne a po očistení sa balia do tmavého papiera či nepriehľadných kartónov – kontakt so svetlom má totiž za následok nežiaduce zhorknutie listov. Po oddelení hlúbu sa listy používajú ako šalát, hodí sa do polievok a rozpolený puk sa dá zapiecť aj so smotanou, syrom či slaninou.
✓ Červená alebo aj talianska čakanka má vínovo sfarbené listy, pestuje sa predovšetkým v Benátkach a v kuchyni sa považuje za všestrannú zeleninu. Radicchio je obľúbenou súčasťou miešaných zeleninových šalátov, ale hodí sa aj na tepelnú úpravu – varenie, grilovanie, dusenie, zapekanie, do rizota či cestovín.
Nákup a skladovanie
Sezóna čakanky sa začína v decembri a končí v apríli.
Tzv. čakankové puky – biele a žlté pevne zhluknuté lístky v tvare malej šalátovej hlávky – sa kupujú čo najčerstvejšie a uchovávajú sa v chlade a v tme. Odporúča sa čo najrýchlejšia konzumácia, pretože vplyvom času a svetla listy horknú, až sa stávajú úplne nepoužiteľné.
Príprava
Čakanka sa najčastejšie využíva do šalátov, vybrané druhy sa hodia aj na dusenie, zapekanie či do zeleninových polievok.