Sumček africký

Sumček africký (Clarias gariepinus, angl. catfish africain) sa v ostatnom čase teší stúpajúcej obľube. Voľne sa vyskytuje najmä v sladkých stojatých vodách v Afrike, Sýrii, juhovýchodnej Ázii a na Madagaskare. Možno sa s ním však stretnúť rovnako v Izraeli, južnom Turecku a tiež v USA, kde bol umelo vysadený. Vďaka vysokým prírastkom a nenáročnosti na obsah kyslíka vo vode sa hojne a úspešne chová v akvakultúre predovšetkým v Maďarsku, Rusku a od roku 2016 aj v Slovenskej republike. 
Sumeček africký

Sumček africký

Clarias gariepinus

Sezónnosť: nie
Pôvod: ČR, Holandsko
Metóda lovu/chovu: chov
Veľkosť: 1 – 2 kg/ks
Tučnosť: stredná

Znaky

Oproti sumcovi je menší, v prírode dorastá maximálne do dĺžky 120 cm. Napriek svojmu zdrobnenému názvu môže táto ryba hmotnosťou presiahnuť 40 kg, na trhu dostupný sumčekovia však obvykle vážia 2 – 3 kg. Pretiahnuté telo so širokou hlavou zakončenou dvoma pármi dlhých a dvoma pármi kratších fúzov nepokrývajú žiadne šupiny. Nízka chrbtová plutva sa tiahne takmer až od hlavy. 

Využitie

Lahodné, šťavnaté a tučnejšie mäso s vysokým obsahom bielkovín má povesť kulinárskej špeciality, hodí sa podobne ako mäso sumca veľkého na pečenie, pošírovanie, dusenie aj smaženie. Skvele chutí v klasickom trojobale, pivnom cestíčku či bylinkovej kruste. Filety možno tiež grilovať. Okrem absencie šupín je veľkou prednosťou sumčieho mäsa minimálny obsah kostí. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť