ŠPANIELSKA SUŠENÁ ŠUNKA

Španielske sušené šunky patria medzi vyhľadávané lahôdky po celom svete. Za ich špecifickou chuťou stojí starostlivý výber mäsa, tradičný proces zrenia a jedinečné podmienky, v ktorých sa šunka niekoľko mesiacov suší. Jej využitie v kuchyni je pomerne všestranné, najkvalitnejšie druhy sa najčastejšie podávajú samostatne ako delikatesa.

Španělská sušená šunka

VIAC O ŠPANIELSKEJ SUŠENEJ ŠUNKE

Ako sa vyrába

Očistené stehná sa dôkladne nasolia a na niekoľko dní sa uložia do chladnej miestnosti. Následne sa z povrchu mäsa odstráni soľ a stehno sa nechá dlhšie zrieť – minimálne jeden mesiac. Nasleduje proces sušenia na horskom vzduchu v priestoroch s regulovanou teplotou.

Jamón ibérico

Slávna šunka sa vyrába z mäsa čiernych iberských ošípaných, ktoré žijú na rozsiahlych pastvinách a v ich prírodnej strave prevažujú žalude z dubov rastúcich výhradne na Pyrenejskom polostrove. Spôsob chovu aj zloženie stravy sa odrážajú v delikátnej chuti ich mäsa, jeho zložení aj textúre.

Jamón serrano

Sušená šunka vyrobená z mäsa bielych ošípaných je pre Španielsko významným vývozným artiklom. Pochádza z ošípaných žijúcich vo veľkochovoch a kŕmených bežným krmivom. Rozdiely v kvalite a intenzite chuti sú dané predovšetkým dĺžkou zrenia, ktorá sa obvykle pohybuje od 9 do 24 mesiacov.

Druhy sušenej šunky

Konkrétny typ sušenej šunky a druh mäsa, ktoré bolo na jej výrobu použité, sú vždy uvedené na etikete. Jamón znamená zadné stehno, výraz paleta označuje predné stehno. Jamón serrano sa ďalej delí podľa dĺžky zrenia – bodega (9 – 12 mesiacov), reserva (12 – 15 mesiacov), gran reserva (15 – 24 mesiacov). V prípade iberskej šunky hrá rolu spôsob chovu a druh krmiva – termín de bellota označuje najkvalitnejšie šunky pochádzajúce z ošípaných, ktoré dosiahli požadovanú hmotnosť konzumáciou žaluďov a bylín v dubových hájoch. De recebo znamená, že zvieratá museli byť navyše dokrmované bežným organickým krmivom. Šunka označená ako de cebo pochádza z ošípaných kŕmených iba bežným krmivom.
Card
Staňte sa zákazníkom

Registrovať sa