Jahňacie stehno

Jehněčí kýta
Jahňacie stehno poskytuje vynikajúce a vysokokvalitné mäso, ktoré sa hodí na množstvo kuchynských úprav – pečenie, dusenie aj minútky. Patrí k najväčším častiam jahňacieho mäsa – spolu so zadným kolenom tvorí 30 %-ný podiel celkovej hmotnosti. 
Jehněčí kýta

Vedeli ste, že...?

✔ Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ V stehne sa pri pečení necháva kosť alebo jej časť. Zvýrazní sa tak jeho chuť a zostane šťavnaté.

✔ V prípade mladého jahňacieho mäsa s hmotnosťou dvoch kilogramov môže stačiť iba hodina pečenia.

✔ Osobitá chuť jahňacieho mäsa znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúžia tymian, šalvia, petržlen, majorán, mäta alebo oregano.

Znaky

Mäso z jahňacieho stehna je veľmi chudé, krehké, jemne vláknité a obsahuje len malé množstvo šliach. V prípade mladších kusov má tehlovočervenú farbu a povrchový tuk je čisto biely. S postupujúcim vekom mäso tmavne a tuk získava žltkastý nádych. Stehno sa delí na vrchný a spodný šál a orech, bežne dostupné je aj vcelku, a to tak s kosťou, ako aj bez nej.

Využitie

Menšie stehná z mladších jahniat sa obvykle pečú vcelku v rúre alebo na grile či na ražni. Povrchovú vrstvu tuku je vhodnejšie ponechať – mäso zostane šťavnaté a bude mať výraznejšiu chuť. Stehno nakrájané na kocky sa hodí na prípravu dusených pokrmov, vo forme plátkov ho možno využiť na rezne a steaky. Na dochutenie sa najčastejšie používa cesnak, rozmarín a tymian, počas pečenia ho možno podlievať červeným alebo bielym vínom. Výrazná chuť jahňacieho mäsa ladí aj s ovocnými omáčkami, orientálny nádych mu dodá škorica, klinčeky a muškátový oriešok. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť