Teľací orech

Telecí ořech
Teľací orech pochádza z hornej časti stehna a k jeho hlavným prednostiam patria krehkosť, skvelá chuť a široké možnosti kulinárskeho spracovania. 
Telecí ořech

Vedeli ste, že...?

✔ Teľacie mäso nepotrebuje dlhý čas zrieť a možno ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

✔ Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku ako mäso hovädzie.

✔ Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlenová vňať, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou kombináciou je aj smotana či biele víno, výborné je aj spojenie s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, zelenou fazuľkou alebo hráškom.

Znaky

Orech získal svoje pomenovanie podľa charakteristického guľatého tvaru. Delí sa na dve časti – malý orech je plochejší a asi o polovicu ľahší ako veľký orech. Mäso má svetloružovú farbu, je mierne vláknité a veľmi jemne prerastené tenkými tukovými žilkami.

Využitie

Krehké mäso z orecha je tradičnou voľbou pri príprave klasického viedenského rezňa, hodí sa aj na úpravu na prírodný spôsob. Krížom na vlákno nakrájané plátky chuťovo dobre doplnia čerstvé bylinky, ako je rozmarín, tymian, šalvia alebo petržlenová vňať, ďalej slanina, huby, smotana, paradajky či parmezán. Celý orech možno upiecť vcelku a využiť na prípravu ragú.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť