Jahňacie kolienka pochádzajú z prednej časti (plece) alebo zadnej časti (stehno). Majú intenzívnu chuť a svedčí im dlhá tepelná úprava.
Vedeli ste, že...?
✔ Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.
✔ Jahňacie kolienka najlepšie vyniknú pri dlhšej tepelnej úprave, ako je pečenie či dusenie.
✔ V prípade mladého jahňacieho mäsa s hmotnosťou dvoch kilogramov môže stačiť iba hodina pečenia.
✔ Osobitá chuť jahňacieho mäsa znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúžia tymian, šalvia, petržlen, majorán, mäta alebo oregano.
Znaky
Zadné kolená obsahujú oproti predným vyšší podiel mäsa a menší podiel väziva. Mäso je sfarbené dočervena a je pomerne chudé. Kolienka sú obvykle v ponuke vo variante vcelku s kosťou.
Využitie
Vzhľadom na charakter mäsa a vysoký podiel väziva je pre jahňacie kolienka najlepšia dlhá tepelná úprava dusením alebo pečením, počas ktorého mäso zmäkne a skrehne. Vykostené koleno možno nakrájať na menšie časti a použiť do dusených zmesí so zeleninou, zadné kolená s kosťou možno naporciovať a pripraviť na grile vo forme stejkov. Predné kolená sú vhodné aj na vývar a do mäsových polievok.