KOREŇOVÝ PETRŽLEN

Kořenová petržel

Využitie koreňového petržlenu je pre našu kuchyňu typické, ale vo svetovom kontexte je pomerne unikátne. Pre svoju arómu je vo svete obľúbenejší petržlen listový. Listový a koreňový petržlen sa od seba líšia len tým, na akú časť rastliny sa zameralo dlhodobé šľachtenie. Pri koreňovom petržlene prevláda časť pod zemou, ktorá je väčšia, jemnejšia a obsahuje najviac živín. 

Kořenová petržel

Vedeli ste, že...?

✔ V našich receptoch sa dáva petržlen najčastejšie do základu spolu s mrkvou, zelerom a cibuľou. Opečením na masle dozlatista získa petržlen neuveriteľne bohatú vôňu a chuť, ktorá sa potom ľahko prenesie do omáčky.

✔ Nastrúhaný petržlen je opečený rýchlejšie a ľahšie sa potom v omáčkach rozvarí. Väčšie kocky, naopak, obstoja aj pri dlhšom varení (napríklad v polievke).

✔ Pečením z koreňového petržlenu vytiahneme časť vody. Jeho chuť sa stane hutnejšia a zároveň koncentrovanejšia. Pečte ho vždy skôr rýchlejšie a pri teplotách okolo 200 °C, aby sa nevysušil.

Nákup a skladovanie

Petržlen kupujte vždy podľa vzhľadu. Mal by byť čo najsvetlejší, hladký a neobschnutý. Na svoju veľkosť by mal byť aj primerane ťažký. Čerstvá a krásna vňať čerstvosť koreňa len potvrdzuje. Ihneď po nákupe však vňať odstráňte a skladujte ju oddelene, skracuje totiž trvanlivosť koreňa.

Petržlen sa často zamieňa za paštrnák, ktorý sa líši vzhľadom vňate a koreňa. Koreň petržlenu je v mieste prechodu do vňate plochejší a vňať zaberá takmer celý prierez. Petržlen jasne spoznáme aj podľa typickej petržlenovej vône.

Petržlen skladujeme v spodnej priehradke chladničky na zeleninu. V pootvorenom mikroténovom vrecúšku nebude vysychať, a ak sa nedostane do priameho kontaktu s vodou, vydrží veľmi dlho.

Príprava

Korene petržlenu vždy treba dobre umyť a olúpať škrabkou. Vňať a koniec s vňaťou odstráňte. Samotná vňať sa dá spracovať do vývaru alebo do základov omáčok. Možno ju tiež usušiť do zásoby a neskôr použiť ako prídavok do vývaru alebo do polievky.

Mladý a pekný petržlen nemusíte pred pečením a do vývaru lúpať. Je však potrebné ho dôkladne oškrabať kefkou na zeleninu; prípadne začistiť jemné korienky, ktoré z petržlenu vyrastajú.

Veľkosť nakrájania prispôsobte ďalšiemu použitiu. Na pečenie nechajte malý petržlen celý alebo ho nakrájajte pozdĺžne na štvrtiny. Do základu postačí petržlen strúhaný alebo nakrájaný na kocky.
Ďalšia inšpirácia
Inšpirujte sa
Zelenina
Viac
Recepty
Objaviť