Nasekaním chrbta medzi rebrami sa získavajú populárne jahňacie kotlety, ktoré najlepšie vyniknú pri minútkovej úprave.
Vedeli ste, že...?
✔ Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.
✔ Jahňacie kotlety sa vďaka svojmu tvaru dobre uplatnia pri minútkovej príprave a grilovaní.
✔ V prípade mladého jahňacieho mäsa s hmotnosťou dvoch kilogramov môže stačiť iba hodina pečenia.
✔ Osobitá chuť jahňacieho mäsa znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúžia tymian, šalvia, petržlen, majorán, mäta alebo oregano.
Znaky
Kotlety poskytujú krehké, veľmi jemne mramorované mäso s ponechaným rebrom a na povrchu sú pokryté vrstvou tuku. Mäso zo zadnej časti chrbta je krehké a chudé, z prednej časti viac prerastené, a teda šťavnatejšie. Kotlety sú dostupné buď naporciované na jednotlivé časti, alebo vcelku v podobe tzv. hrebienka.
Využitie
Jahňacie kotlety sú známou delikatesou. Svedčí im len krátka tepelná úprava, inak hrozí vysušenie – ideálne je opečenie na panvici alebo na grile. Hrebienok možno tiež upiecť vcelku a následne nakrájať na jednotlivé plátky s ponechaným rebrom. V oboch prípadoch treba mäso pripravovať doružova, aby zostalo šťavnaté. Jahňacie kotlety majú vynikajúcu chuť, ktorá by nemala vplyvom dochucovania zaniknúť – na dokonalý zážitok postačí čierne korenie, soľ, čerstvé bylinky a cesnak.