Prepelica

Křepelka
Prepelica sa radí do čeľade bažantovitých a rozšírená je v Európe, Afrike a Ázii. Vo voľnej prírode je však pomerne vzácnym druhom a chová sa predovšetkým na farmách. Poskytuje veľmi jemné a lahodné mäso, ktoré ozdobí každé sezónne menu. 
Křepelka

Vedeli ste, že...?

✔ Nutričné hodnoty radia zverinu k najzdravším mäsám, ktoré sú vhodné aj pre diétnu kuchyňu?

✔ Mäso zveriny je bohaté na železo, zinok, vitamíny skupiny B a celý rad dôležitých aminokyselín ovplyvňujúcich tvorbu a regeneráciu buniek a priaznivo pôsobiacich na imunitný systém.

✔ Zdrojom zveriny zo Slovenskej republiky ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej bezchybnosti.

Znaky

Prepelica váži obvykle medzi 120 – 250 g a vcelku sa podáva najčastejšie ako jedna porcia. Mäso je jemne vláknité a sfarbené do tmavoružova, má charakteristickú chuť a arómu. 

Využitie

Prepelice sa väčšinou pripravujú vcelku s plnkou, napríklad s hubami, hydinovou pečeňou, čerstvými bylinkami alebo špenátom. Mäso má tendenciu sa vysúšať, preto sa odporúča ho pred pečením zabaliť do slaniny či hroznových listov. Prepeličie stehná a prsia sa pečú a smažia, možno ich však tiež pošírovať či vyúdiť. Chuť prepeličieho mäsa skvele vynikne v kombinácii s ovocím, ako je hrozno, citrusy, jablká, hrušky, slivky. Obľúbenou ingredienciou je tiež brusnicová a jarabinová zaváranina. Pri príprave omáčky je dobrou voľbou červené víno či portské.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť