Homár nórsky

Humr severský
Homár nórsky, známy tiež pod talianskym názvom scampi, garnát cisársky alebo langustína, sa od väčších homárov líši nielen latinským menom Nephrops norvegicus (angl. lobster norwegian), ale aj drobným vzrastom. Vyskytuje sa zhruba v rovnakých vodách ako homár európsky. Najčastejšie sa loví v Severnom mori, pri pobreží Anglicka, pri atlantických brehoch Francúzska, Španielska a Portugalska, v menšej miere aj v Stredozemnom a Jadranskom mori. Zle znáša transport, preto na rozdiel od väčších druhov homára býva málokedy v predaji živý.

Všetky druhy homára majú spoločnú dlhovekosť. Niektorí vedci odhadujú, že sa môžu dožiť až 100 rokov, ale pravdepodobnejšia je polovica tohto veku. Kvôli opakovanej výmene panciera sa však vek homára ťažko určuje.
Humr severský

Homár nórsky

Neohrops norvegicus

Sezónnosť: október – júl
Pôvod: Severovýchodný Atlantik
Metóda lovu/chovu: vlečné siete
Veľkosť: 2 - 20 ks / kg
Tučnosť: nízka

Znaky

Drobnejší homár nórský dosahuje dĺžku maximálne 25 cm pri hmotnosti 300 g, väčšina exemplárov však meria 10 – 20 cm. V čerstvom stave má ružovú farbu a takmer priehľadné mäso. Objavujú sa aj homáre s hnedastou farbou, ktorá je častá vo vodách s piesčitým dnom. Po vylúpaní si ho ľudia ľahko pomýlia s krevetou, odlíšiť ho možno podľa vyvinutejšej prednej časti tela a svetlejšieho odtieňa. Len čo mäso začne strácať priehľadnosť a telo sa farbí do oranžova, je to známka príliš vysokého veku. Čerstvosť sa najlepšie spozná čuchom, stačí uchopiť homára za pancier, niekoľkokrát pohnúť jeho zadnou časťou smerom dolu a nepríjemný zápach rybiny signalizuje, že daný kúsok už prekročil ideálny dátum spotreby. 

Využitie

Homára nórského možno upravovať podobne ako krevety. Výborne chutí pripravený na grile alebo jednoducho na panvici s maslom a morskou soľou a je možné ho spracovať vo forme špízov spolu so zeleninou alebo citrónmi. Pred tepelnou úpravou sa dá naložiť do marinády, do ktorej sa najčastejšie používa olivový olej, citrónová či limetková šťava, cesnak, čerstvé bylinky alebo čili. Homár severský sa hodí na prípravu najrôznejších rybích polievok a používa sa tiež pri príprave cestovín a rizota. Okrem toho je obľúbenou ingredienciou studeného pohostenia – sendvičov, šalátov či kanapiek. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a morské plody

Viac
Recepty

Viac