Morský úhor

Úhoř mořský

Morský úhor (Conger conger, angl. conger eel) sa vyskytuje v hĺbke do 100 m predovšetkým v severovýchodných morIAch Atlantického oceánu, hojne v Stredozemnom mori, menej často v Baltickom. Úhorom vyhovujú skalnaté pobrežia a piesčité dno, cez deň sa skrývajú v jaskyniach a v noci lovia kôrovce, sépie a malé ryby. Vynikajú veľkou silou. Za trením sa vydávajú do mnohonásobne väčších hĺbok (až 3 000 m). Samica vyprodukuje okolo 3 až 8 miliónov ikier, ktorým po oplodnení trvá dva roky, kým dorastú do rozmeru 14 – 16 cm. Morské úhory dosahujú dospelosť v plytkých pobrežných vodách. Ročne sa ich uloví okolo 15 000 ton, najviac vo Francúzsku a Španielsku. 

Úhoř mořský

Morský úhor

Conger conger

Sezónnosť: nie
Pôvod: Severovýchodný Atlantik
Metóda lovu/chovu: háčiky a šnúry
Veľkosť: 2 – 20 kg/ks
Tučnosť: vysoká

Znaky

Oproti riečnemu dorastá morský úhor do dvojnásobných rozmerov, samica môže merať až 3 m pri hmotnosti 65 kg, samce nepresahujú 20 kg. Ryba má sivastú, na bruchu výrazne svetlejšiu kožu bez šupín a v porovnaní s riečnym príbuzným bližšie k hlave posadenú chrbtovú plutvu a omnoho väčšiu tlamu s výraznejšími zubami. 

Využitie

Tučné mäso morského úhora chuťou trochu zaostáva za delikátnym mäsom jeho riečneho príbuzného. Vynikajúce je údené, grilované a pečené či dusené v rúre, je možné ho kúpiť aj v konzerve. 
Ďalšia inšpirácia
Inšpirujte sa
Ryby a plody mora
Viac
Recepty
Objaviť