Ríbezle

Rybíz
Názov ríbezľa je odvodený od arabského výrazu „ribas“, čo v preklade znamená rastlina kyslej chuti. V tuzemsku je najrozšírenejším druhom ríbezľa červená, strapce mnohosemenných bobúľ sa však vyskytujú aj v bielom a čiernom sfarbení. V súčasnosti sa v európskych krajinách pestuje vyše 50 odrôd ríbezlí, ktoré sa od seba okrem farby líšia aj kyslosťou a arómou. Čelné postavenie v produkcii majú Rusko, Poľsko a Nemecko. V predajniach METRO nájdete úplne čerstvé ríbezle od preverených dodávateľov z Česka, Slovenska a z ďalších krajín. Samozrejmosťou je praktické balenie, ktoré uľahčí prevoz a skladovanie.

Viac o ríbezliach 

Výživová hodnota

Červené ríbezle obsahujú okrem vitamínov A, C a E tiež niacín (vitamín B3), ktorý je dôležitý pre správnu funkciu nervov. Z minerálnych látok sa v ňom vyskytujú predovšetkým draslík, horčík, fosfor a železo. Čierne ríbezle majú niekoľkonásobne vyšší obsah vitamínu C ako citrón a sú bohaté na minerály a prírodné rastlinné antioxidanty.

Kulinárske využitie

Ríbezle sa uplatnia v ovocných šalátoch a dezertoch – kyslú chuť vyrovná kombinácia so sladkým ovocím alebo s cukrom. Ďalej tvorí obľúbenú súčasť osviežujúcich drení, kde je kyslosť naopak výhodou. Je možné ich konzervovať ako džem, vylisovať z nich šťavu, prípadne ich nechať vykvasiť na ovocné víno.

Správne skladovanie

Ríbezle sú veľmi chúlostivé a nemožno ich dlho skladovať – vydržia čerstvé maximálne do druhého dňa. Aj z toho dôvodu sa najčastejšie predávajú v menšom balení. Po nákupe ich uložte na chladné miesto tak, aby ovocie neležalo v príliš mnohých vrstvách na sebe. Potom je potrebné ich rýchlo skonzumovať alebo spracovať.

Garancia kvality

Všetok sortiment ríbezlí prechádza prísnou kontrolou, ktorá začína starostlivým výberom producenta či dodávateľa – sezónne plody odoberáme nielen od renomovaných slovenských pestovateľov, ale aj zo zahraničia. Naši tamojší kolegovia vyhľadávajú najvhodnejšie preverené zdroje priamo u producentov, čím je zaistená dlhodobá stabilita sortimentu i akosti dodávaného tovaru. Kvalita ríbezlí je dôkladne kontrolovaná na platforme Hortim v Brne. Každej dodávke nového tovaru venujú pracovníci METRO maximálnu pozornosť. V prvom rade sa zameriavajú na dodržanie teplotného reťazca počas prepravy a tiež na stav obalov a etikiet. Ďalším krokom je kontrola parametrov jednotlivých kusov ovocia – veľkosti plodu, teploty na povrchu či vo vnútri a tiež prítomnosti plesní a škodcov. Starostlivo skontrolované ovocie bez akýchkoľvek vád je distribuované do jednotlivých predajní.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ovocie

Viac
Recepty

Objaviť