VEĽKÉ PLECE

Velká plec
Veľké alebo vysoké plece sa nachádza v prednej časti hovädzej štvrte. Poskytuje veľmi chutné a chudé mäso, ktoré obsahuje väčšie množstvo väziva, a je preto vhodné predovšetkým na dlhšiu tepelnú úpravu – teda na varenie, dusenie či pečenie.
Velká plec

Vedeli ste, že..?

✔ Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje jeho stráviteľnosť. Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce je mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Vhodné je aj korenie ako kurkuma, koriander, zázvor a pod.

✔ Pred niekoľkými rokmi bola vykonaná štúdia, kde sa zistilo, že 75 % vegetariánov sa po niekoľkých rokoch vrátilo ku konzumácii živočíšnych bielkovín z dôvodu vyskytujúcich sa zdravotných problémov. Vegánstvo alebo vegetariánstvo dlhodobo vyhovuje iba úzkej skupine ľudí. 

Znaky

Veľké plece má plochý, mierne sa zužujúci tvar a je veľmi jemne prerastené tukovými žilkami. Za života zvieraťa je svalstvo prednej časti vystavené väčšej námahe, čo má za následok vyšší podiel šliach a väzivových spojení. Na povrchu veľkého pleca môže byť ponechaný tenký plátok pripojený silnejšou vrstvou tuku a väziva.

Využitie

Veľké plece vcelku využijete pri príprave sviatočného pečeného mäsa, napríklad na červenom víne, koreňovej zelenine alebo hubách, skvele chutí aj pozvoľne dusené na cibuli. Nakrájané na kocky sa výborne hodí na prípravu guláša, perkeltu, použiť ho možno na ragú, závitky a rolády. Mäso sa s obľubou spracováva aj v mletej podobe – na burgery, karbonátky alebo mäsové guľky. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť