Kotleta alebo karé z prasiatka sa nachádza pozdĺž chrbtice medzi stehnom a krkovičkou. Poskytuje krehké mäso, ktoré sa skvele hodí na minútkovú úpravu.
Vedeli ste, že...?
✔ Čerstvé mäso z prasiatka je sfarbené doružova s jemnými vláknami a zľahka mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné.
✔ Na rozdiel od hovädzieho, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso a mäso z prasiatka najchutnejšie ihneď po porážke.
✔ Mäso z prasiatka vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zmrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave z hygienických dôvodov treba dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.
Znaky
Karé z prasiatka má charakteristické ružové sfarbenie a je pokryté tenkou vrstvou tuku a kože. Obvykle sa predáva s kosťou, vďaka ktorej získajú kotlety po tepelnej úprave výraznejšiu chuť. Mäso je krehké, chudé a má jemnú štruktúru. Karé je dostupné v chladenom aj mrazenom variante, a to vcelku aj naporciované na jednotlivé plátky.
Využitie
Kotlety s kosťou sa skvele hodia na minútkovú úpravu na panvici či na grile. Ochutiť ich možno jednoducho soľou a čiernym korením, siahnuť môžete aj po cesnaku, čili, rasci, horčici alebo čerstvých bylinkách. Po vykostení a rozkrojení na plát možno mäso naplniť najrôznejšími plnkami a upiecť vo forme rolády. Pri dlhšej úprave je vhodné voliť nižšiu teplotu, aby sa podkožný tuk dobre vypiekol a mäso zostalo šťavnaté.