FRANCÚZSKE PAŠTÉTY

Paštéty patria medzi klasické pokrmy francúzskej kuchyne. Jemné mäsové zmesi sa pripravujú z rôznych druhov mäsa – najčastejšie z bravčového, hydinového, králičieho a zveriny, existujú však aj rybie či zeleninové varianty. Ideálnym doplnkom na podávanie je čerstvá biela bageta a kvalitné, najlepšie francúzske víno.

Francouzské paštiky

VIAC O FRANCÚZSKYCH PAŠTÉTACH

Rillettes

Rillettes (čítajte rijet) je francúzska špecialita, ktorá sa podobá nám známym škvarkám. Tradične sa pripravuje z bravčového mäsa, ktoré sa nechá niekoľko hodín pozvoľna škvariť v masti, existujú aj varianty z hydinového či králičieho mäsa. Na dochutenie sa používa najčastejšie soľ, čierne korenie a biele víno.

Pâté

Výrazom pâté sa označujú jemné paštéty (pasty) pripravené z niekoľkokrát zomletej zmesi mäsa a pečene, ktorú doplňujú ďalšie prísady – maslo či masť, bylinky, korenie, zelenina, ovocie, orechy či alkohol. Jedným z najobľúbenejších variantov je paštéta pečená v lístkovom ceste – pâté en croute.

Teriny

Terina je mäsová zmes pôvodom z Francúzska, ktorá na rozdiel od paštéty obsahuje nahrubo nasekané kúsky mäsa, pečene a ďalších prísad. Teriny môžu byť teplé aj studené – vo francúzskej kuchyni existuje nespočetne veľa receptov. Svoj názov získali vďaka kameninovej nádobe (francúzsky terinne), v ktorej sa zmes pripravuje.

Pâté de foie gras

Kráľovnou medzi paštétami je variant s foie gras. Zväčšená pečeň husí a kačiek má vplyvom prekrmovania vysoký podiel tuku vo svalovine, a vďaka tomu aj jedinečnú a delikátnu chuť oceňovanú gurmánmi po celom svete. Podiel pečene v pâté de foie gras sa pohybuje medzi 46 – 55 %. Doplňuje ju obvykle bravčové mäso a bravčová pečeň. Na dochutenie sa najčastejšie používa celé čierne korenie, biele, červené či portské víno, koňak, huby alebo ovocie.
Staňte sa zákazníkom

Ak máte firmu alebo ste SZČO, staňte sa naším zákazníkom behom pár minút.

Zaregistrujte sa
Kde sme

Nájdite svoju najbližšiu METRO predajňu.

Navštívte nás
dialogcheck
Akciová ponuka

Pozrite si aktuálnu ponuku.

Viac