METRO akadémia pokračuje – do programu sa zapojili nové reštaurácie, nová škola a nové talenty

Po úspechu pilotného programu METRO akadémie sa zavŕšilo aj druhé kolo tohto inovatívneho vzdelávacieho programu pre študentov hotelových akadémií. Program opäť spája profesionálnych šéfkuchárov, prestížne reštaurácie a ambicióznych študentov, ktorým ponúka jedinečnú možnosť zažiť reálne prostredie špičkovej gastronómie.

V rámci druhého kola sa do projektu zapojili aj nové partnerské reštaurácie – ARTE Restaurant vo Svätom Jure so šéfkuchárom Jiřím Zajíčkom a SEVEN Restaurant Café v Košiciach so šéfkuchárom Jozefom Hromjákom. Prvýkrát sa zúčastnil aj študent Hotelovej akadémie Košice, čím sa geografický záber programu ešte viac rozšíril.

Mentoring od ocenených odborníkov a reštaurácií

Dôkazom kvality programu je aj fakt, že všetky zapojené reštaurácie – ECK, Gašperov mlyn, Origin, ARTE či SEVEN boli nedávno ocenené renomovaným gastronomickým sprievodcom Gault & Millau. Reštaurácia ECK získala prestížne ocenenie štyroch čiapok a jej šéfkuchár Daniel Tilinger sa stal Šéfkuchárom roka 2025. Práve on je autorom koncepcie METRO akadémie a jedným z mentorov programu. „METRO akadémia vedie študentov k profesionálnemu rastu – stážujú v TOP podnikoch krajiny, formuje to ich talent, zručnosti a otvára ďalšie možnosti do budúcnosti,“ hovorí. Ďalším mentorom je Lukáš Heuser z reštaurácie Origin, ktorý zvíťazil v kategórii Šéfkuchár zajtrajška. „Prostredníctvom METRO akadémie môžeme ukázať, ako sa v reštaurácii pracuje a motivovať mladých nádejných kuchárov, aby sa vždy posúvali v pred a pracovali na sebe,“ dodáva. Študenti tak majú možnosť pracovať a učiť sa v tímoch tých najlepších profesionálov na Slovensku.

Degustačný obed ako vyvrcholenie akadémie

Vyvrcholením druhého kola METRO akadémie bol slávnostný 5-chodový degustačný obed, počas ktorého študenti pod vedením svojich mentorov, renomovaných šéfkuchárov, pripravili menu zložené z jedál ako pohánka s hráškom a bylinkami, polenta s mangalicou, údený pstruh s bielou špargľou, sivoň s cuketou, králik s kalerábom či dezert z malín a verbeny. Podujatie spojené so slávnostným odovzdávaním certifikátov sa uskutočnilo v reštaurácii SEVEN, VILLA SANDY City Park Resort v Košiciach. „Rozvoj mladých talentov je súčasťou našej DNA. Aktívne ich zapájame do reálneho chodu našich prevádzok, pre získanie autentických skúsenosti. Preto sme sa radi zapojili do programu METRO akadémia, ktorý rovnako podporuje rast novej generácie gastronómov,“ hovorí Branislav Kováč, generálny manažér VILLA SANDY.

„Študentom srdečne blahoželáme k úspešnému získaniu certifikátov a cenných skúseností, ktoré im pomôžu na ich ďalšej profesionálnej ceste. Naďalej očakávame, že METRO akadémia pritiahne novú generáciu talentovaných záujemcov, ktorí budú pokračovať v tradícii špičkovej gastronómie a svojou prácou prispejú k pozdvihovaniu slovenskej gastronómie na medzinárodnú úroveň,“ uzatvára Romain Vincent, generálny riaditeľ METRO Slovakia.


Tlačová správa na stiahnutie