Polievka z pečenej repy s foie gras

Polievka z pečenej repy s foie gras
Čas prípravy90 min
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1000g
čerstvej červenej repy
500ml
zeleninového vývaru vlastnej výroby
150ml
olivového oleja extra virgin
230g
šalotky
120g
póru
22g
 jednostrúčikového cesnaku
10g
morskej soli
20g
proespumy
5g
čerstvej chilli papričky
250g
kačacích foie gras
100ml
červeného portského vína
50g
slivkového lekváru
50g
briošky
morská soľ
celé čierne korenie

Postup prípravy

Príprava polievky:
1. Olúpanú repu, šalotku, chilli papričku, cesnak a pór nakrájame na plátky a premiešame s korením a olivovým olejom.
2. Prikryté alobalom upečieme v rúre na 180 °C domäkka.
3. Zeleninovú zmes premiestnime do mixéra a rozmixujeme dohladka.
4. Potom ju vložíme do hrnca a vmiešaním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenciu.
5. Polievku ochutíme cukrom a soľou a krátko povaríme.
Príprava foie gras:
1. Pečeň vcelku namočíme do vody s teplotou cca 30 °C. Hneď ako zmäkne do takmer kašovitej konzistencie, vyberieme ju a položíme hladkou časťou na pracovný stôl.
2. Obe časti pečene opatrne na povrchu zrežeme. Uchopíme viditeľné hrubé žilky spájajúce časti pečene a postupne ich vytiahneme. Postupujeme systematicky od najhrubších po najtenšie. Pečeň tým málinko narušíme, ale po zatuhnutí sa zase spojí.
3. Po vyčistení pečeň nasolíme, priklopíme odrezanou časťou (taktiež vyčistenou) a vložíme do chladničky na zatuhnutie.
4. Po vychladení pečeň pokrájame na kocky a naložíme do portského vína asi na 12 hodín. Potom ju osušíme, ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vytvarujeme do závitka s priemerom 4 cm a pomocou potravinovej fólie zatiahneme.
5. Plát briošky zrežeme do obdĺžnika a opečieme pod salamandrom alebo na panvici z jednej strany dozlatista.
6. Vychladnutú briošku potrieme rozmiešaným lekvárom, pomocou potravinovej fólie do nej zabalíme pečeň a necháme v chladničke stuhnúť.
Podávanie:
1. Polievku ohrejeme a vymixujeme spolu s vychladenými kocôčkami masla a proespumou. Z pečene odkrájame asi 2 cm vysoké plátky.
2. Vymixovanú, napenenú polievku servírujeme v špeciálnom tanieri. Do stredu polievky vložíme pečeňové plátky a podávame.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Salad
Ďalšie recepty na polievky

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich