Polievka z pečenej repy s foie gras
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1000g
čerstvej červenej repy500ml
zeleninového vývaru vlastnej výroby150ml
olivového oleja extra virgin230g
šalotky120g
póru22g
jednostrúčikového cesnaku10g
morskej soli20g
proespumy5g
čerstvej chilli papričky250g
kačacích foie gras100ml
červeného portského vína50g
slivkového lekváru50g
brioškymorská soľ
celé čierne korenie
Postup prípravy
Príprava polievky:
1. Olúpanú repu, šalotku, chilli papričku, cesnak a pór nakrájame na plátky a premiešame s korením a olivovým olejom.
2. Prikryté alobalom upečieme v rúre na 180 °C domäkka.
3. Zeleninovú zmes premiestnime do mixéra a rozmixujeme dohladka.
4. Potom ju vložíme do hrnca a vmiešaním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenciu.
5. Polievku ochutíme cukrom a soľou a krátko povaríme.
2. Prikryté alobalom upečieme v rúre na 180 °C domäkka.
3. Zeleninovú zmes premiestnime do mixéra a rozmixujeme dohladka.
4. Potom ju vložíme do hrnca a vmiešaním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenciu.
5. Polievku ochutíme cukrom a soľou a krátko povaríme.
Príprava foie gras:
1. Pečeň vcelku namočíme do vody s teplotou cca 30 °C. Hneď ako zmäkne do takmer kašovitej konzistencie, vyberieme ju a položíme hladkou časťou na pracovný stôl.
2. Obe časti pečene opatrne na povrchu zrežeme. Uchopíme viditeľné hrubé žilky spájajúce časti pečene a postupne ich vytiahneme. Postupujeme systematicky od najhrubších po najtenšie. Pečeň tým málinko narušíme, ale po zatuhnutí sa zase spojí.
3. Po vyčistení pečeň nasolíme, priklopíme odrezanou časťou (taktiež vyčistenou) a vložíme do chladničky na zatuhnutie.
4. Po vychladení pečeň pokrájame na kocky a naložíme do portského vína asi na 12 hodín. Potom ju osušíme, ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vytvarujeme do závitka s priemerom 4 cm a pomocou potravinovej fólie zatiahneme.
5. Plát briošky zrežeme do obdĺžnika a opečieme pod salamandrom alebo na panvici z jednej strany dozlatista.
6. Vychladnutú briošku potrieme rozmiešaným lekvárom, pomocou potravinovej fólie do nej zabalíme pečeň a necháme v chladničke stuhnúť.
2. Obe časti pečene opatrne na povrchu zrežeme. Uchopíme viditeľné hrubé žilky spájajúce časti pečene a postupne ich vytiahneme. Postupujeme systematicky od najhrubších po najtenšie. Pečeň tým málinko narušíme, ale po zatuhnutí sa zase spojí.
3. Po vyčistení pečeň nasolíme, priklopíme odrezanou časťou (taktiež vyčistenou) a vložíme do chladničky na zatuhnutie.
4. Po vychladení pečeň pokrájame na kocky a naložíme do portského vína asi na 12 hodín. Potom ju osušíme, ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vytvarujeme do závitka s priemerom 4 cm a pomocou potravinovej fólie zatiahneme.
5. Plát briošky zrežeme do obdĺžnika a opečieme pod salamandrom alebo na panvici z jednej strany dozlatista.
6. Vychladnutú briošku potrieme rozmiešaným lekvárom, pomocou potravinovej fólie do nej zabalíme pečeň a necháme v chladničke stuhnúť.
Podávanie:
1. Polievku ohrejeme a vymixujeme spolu s vychladenými kocôčkami masla a proespumou. Z pečene odkrájame asi 2 cm vysoké plátky.
2. Vymixovanú, napenenú polievku servírujeme v špeciálnom tanieri. Do stredu polievky vložíme pečeňové plátky a podávame.
2. Vymixovanú, napenenú polievku servírujeme v špeciálnom tanieri. Do stredu polievky vložíme pečeňové plátky a podávame.