Hovädzí alebo volský chvost je zakončením chrbtice a nachádza sa za kvetovou špičkou. Poskytuje veľmi jemné a labužníkmi oceňované mäso. Uplatní sa pri príprave hovädzieho vývaru, jedinečne chutí aj dusený alebo pečený.


940x200

Viete, že..?

Z hovädzích kostí môžeme uvariť chutné hovädzie consommé? Tzv. "vývar vývarov" sa pripravuje z hovädzích kostí či chvosty, hovädzieho mäsa, čerstvej zeleniny a korenia.

Termín „od hlavy po chvost“ prvýkrát spomenul britský šéfkuchár Fergus Henderson na konci 90. rokov 20. storočia? Nazval tak svoju knihu, v ktorej propagoval rešpekt k jatočným zvieratám a maximálne zužitkovanie všetkých typov mäsa vrátane vnútorností a iných opomínaných častí, ktoré často nenachádzali žiadne využitie.


Znaky

Hovädzí chvost sa skladá z niekoľkých segmentov, ktoré sú spojené kĺbmi, šľachami a väzivom. Podiel mäsa je relatívne nízky – vyznačuje sa krátkymi svalovými vláknami a obsahom kolagénu, vďaka čomu je po tepelnej úprave veľmi jemné a vláčne.

Využitie

Hovädzí chvost využijete pri príprave delikátneho hovädzieho vývaru – kvôli intenzívnejšej chuti ho je možné dopredu upiecť spolu s koreňovou zeleninou a korením. Chvost je možné podávať taktiež samostatne, výborne chutí napríklad dusený na červenom víne alebo podávaný s horčicovou omáčkou. Je súčasťou tradičného severotalianskeho pokrmu bollito misto, ktorý kombinuje niekoľko druhov mias a surovej klobásy cotechino, ktoré sa spoločne varia niekoľko hodín vo vode s korením a zeleninou.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!