Bravčové karé sa nachádza z oboch strán pozdĺž chrbtice medzi stehnom a krkovičkou. Stretnúť sa s ním môžete taktiež pod názvom chrbát alebo kotleta. Poskytuje veľmi chutné a pomerne chudé mäso, ktoré sa skvele hodí na minútky.


940x200

Viete, že..?

Čerstvé bravčové je sfarbené doružova s jemnými vláknami a ľahko mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné. Na rozdiel od hovädzieho, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso najchutnejšie ihneď po porážke.

Bravčové vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zamrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave treba z hygienických dôvodov dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.


Znaky

Bravčové karé má tvar podlhovastého valčeka a delí sa na prednú a zadnú časť. Obe sa vyznačujú pomerne nízkym obsahom tuku okolo 5 % (po odstránení chrbtovej slaniny), na reze je zrejmé len veľmi slabé mramorovanie. Zadná časť je oproti prednej chudšia a poskytuje veľmi krehké a jemne vláknité mäso. Oba varianty sú bežne dostupné s kosťou aj bez nej.

Využitie

Najčastejšie sa bravčové karé využíva na prípravu prírodných rezňov a grilovaných steakov – kvôli intenzívnejšiemu chuťovému zážitku je vhodné ponechať na mäse kosť. Vykostené plátky sa môžu smažiť v trojobale, ale oproti krkovičke nie sú tak šťavnaté. Mäso vcelku je možné piecť alebo dusiť v rúre, hodí sa taktiež na prípravu rolád. Pri dlhšej úprave treba voliť nižšiu teplotu, aby sa nevysušilo.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!