Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie a najuniverzálnejšie suroviny v profesionálnych aj domácich kuchyniach. Či už ide o klasické talianske špeciality, rýchle obedové menu alebo kreatívne moderné recepty, s cestovinami sa dá čarovať na tisíc spôsobov. Objavte širokú ponuku kvalitných cestovín v METRO a inšpirujte sa, ako ich využiť vo vašom kulinárskom umení.
Sortiment ryže
metro chef cestoviny
Fusilli
Fusilli sú špirálovité cestoviny, ktoré zaujmú nielen tvarom, ale aj schopnosťou zachytiť omáčku medzi závitmi. Sú ideálne do zeleninových a smotanových receptov, ale výborne fungujú aj v studených šalátoch. Vďaka hravému vzhľadu sú obľúbené aj u detí. Navyše sa rýchlo varia a ich štruktúra ostáva pevná aj po dlhšej príprave.
Penne rigate
Penne rigate sú trubičkové cestoviny so šikmým rezom a vrúbkovaným povrchom, vďaka ktorému skvele zachytávajú omáčky. Sú ideálne k hustým mäsovým, zeleninovým aj syrovým omáčkam. Vynikajúco sa hodia aj do zapekaných jedál či cestovinových šalátov. Ich univerzálnosť ocení každý profesionálny kuchár aj domáci nadšenec.
Spaghetti
Spaghetti sú ikonou talianskej kuchyne – dlhé, tenké cestoviny, ktoré tvoria základ nespočetného množstva receptov. Perfektne ladia s paradajkovými, mäsovými aj olivovými omáčkami. Najznámejšie sú v kombinácii so známym ragú alla Bolognese či jednoduchým aglio e olio. Ich obľuba spočíva v jednoduchosti a výbornej textúre po uvarení al dente.
Linguine
Linguine sú ploché, dlhé cestoviny, ktoré tvoria zlatú strednú cestu medzi spaghetti a fettuccine. Ich tvar im umožňuje lepšie držať ľahšie, olejové či rybie omáčky. Tradične sa podávajú s plodmi mora, napríklad s mušľami v bielej vínovej omáčke. Vďaka elegantnému vzhľadu sú obľúbené aj v modernej gastronómii.
Vo svete existuje viac ako 300 rôznych tvarov cestovín a niektoré zdroje uvádzajú dokonca vyše 600 variantov názvov v rôznych regiónoch Talianska. Každý tvar má svoj význam – niektoré sa hodia na omáčky, iné do polievok či na zapekanie. Taliani veria, že správny výber tvaru cestovín výrazne ovplyvňuje výslednú chuť jedla. Aj preto sú cestoviny v talianskej kuchyni považované za malý kulinársky rituál.
Výhody al dente
Cestoviny uvarené na spôsob „al dente“ – teda mierne na skus – nie sú len chuťovo príjemnejšie, ale aj lepšie pre trávenie. Vďaka pevnejšej štruktúre sa škrob uvoľňuje pomalšie, čo vedie k nižšiemu glykemickému indexu. Telo tak energiu z nich spracováva postupne, čo môže prispieť k dlhšiemu pocitu sýtosti. Navyše si tak cestoviny zachovajú svoj charakteristický tvar a nelepia sa.
Odkiaľ vlastne cestoviny pochádzajú?
Aj keď mnohí veria, že cestoviny priviezol do Talianska Marco Polo z Číny, historické záznamy ukazujú, že už starí Rimania poznali múčne výrobky podobné dnešným cestovinám. Taliani začali sušiť cestoviny už v stredoveku, čo umožnilo ich skladovanie a rozšírenie do celého sveta. Najväčší rozmach zažili cestoviny v 19. storočí s príchodom priemyselnej výroby. Dnes sú neoddeliteľnou súčasťou globálnej gastronómie – a ich pôvod zostáva zaujímavým kulinárskym príbehom.