Variácie zemiakových šalátov
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
Slovenský zemiakový šalát:
800g
zemiakov METRO Chef konzumné A3ks
cibuľa METRO Chef žltá6ks
sterilizovanej uhorky1ks
METRO Chef Čierne mleté korenie1ks
SoľNálev sladko-kyslý:
70ml
octu2pl
cukru1ks
voda1pl
slnečnicového oleja METRO ChefZemiakový šalát s domácou citrónovou majonézou:
8ks
stredne veľkých zemiakov METRO Chef konzumné A2ks
METRO Chef cibuľa žltá menšia4ks
METRO Chef vajec uvarených natvrdoNa domácu citrónovú majonézu:
2ks
vaječné žĺtky (METRO Chef Vajcia z voľného výbehu)1pl
METRO Chef Horčica dijonská1ks
Citrónová šťava z jedného väčšieho citróna1ks
Soľ a čerstvo namleté čierne korenie150ml
METRO Chef Slnečnicový olej1ks
nasekaná METRO Chef pažítka1ks
METRO Chef olivový olej extra virginPestrý zemiakový šalát s jogurtom a medovou horčicou:
4ks
väčších zemiakov METRO Chef konzumné A120g
METRO Chef Butter Cheese alebo Čedaru4ks
natvrdo uvarených METRO Chef vajíčok voľného výbehu150g
zelenej a červenej papriky (mix)80g
lahôdkovej cibuľky (zelená časť)Dresing:
250g
METRO Chef Jogurt gréckeho typu 10%3pl
METRO Chef medová horčica (alebo podľa chuti)1ks
Soľ a METRO Chef korenie čierne mletéPostup prípravy
SLOVENSKÝ ZEMIAKOVÝ ŠALÁT:
1 - Zemiaky uvaríme v šupe a necháme vychladnúť.
2 - Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky – jemné plátky.
3 - Z vody, octu a cukru pripravíme zálievku, ktorú necháme zovrieť. Vložíme do nej nakrájanú cibuľu, 2 minúty povaríme a odstavíme.
4 - Zemiaky očistíme, rozkrojíme po dĺžke na polovicu a nakrájame na plátky, pridáme na plátky nakrájané sterilizované uhorky a zalejeme ešte horúcou zálievkou tak, aby boli zemiaky úplne ponorené.
5 - Osolíme, okoreníme a polejeme olejom.
6 - Necháme dôkladne vychladnúť v chladničke (ideálne deň pred servírovaním).
Tip: Podávame napríklad s vyprážaným kaprom v pikantnej strúhanke.
2 - Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky – jemné plátky.
3 - Z vody, octu a cukru pripravíme zálievku, ktorú necháme zovrieť. Vložíme do nej nakrájanú cibuľu, 2 minúty povaríme a odstavíme.
4 - Zemiaky očistíme, rozkrojíme po dĺžke na polovicu a nakrájame na plátky, pridáme na plátky nakrájané sterilizované uhorky a zalejeme ešte horúcou zálievkou tak, aby boli zemiaky úplne ponorené.
5 - Osolíme, okoreníme a polejeme olejom.
6 - Necháme dôkladne vychladnúť v chladničke (ideálne deň pred servírovaním).
Tip: Podávame napríklad s vyprážaným kaprom v pikantnej strúhanke.
ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S DOMÁCOU CITRÓNOVOU MAJONÉZOU
1 - Zemiaky v šupe uvaríme domäkka. Necháme dobre vychladnúť a očistíme.
2 - Pripravíme si domácu majonézu: Všetky suroviny dáme do vysokej úzkej nádoby (pohár, odmerka) a pomocou tyčového mixéra vymixujeme majonézu. Podľa potreby - hustoty majonézy prilievame olej.
3 - Zemiaky nakrájame na plátky.
4 - Cibuľu očistíme rozpolíme a nakrájame na tenké plátky.
5 - Uvarené vajcia nakrájame na drobno.
6 - Všetko dáme do veľkej misy (zemiaky, cibuľu, vajcia, citrónovú majonézu) a zľahka premiešame. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme.
7 - Pri podávaní ešte posypeme čerstvo nasekanou pažítkou a polejeme olivovým olejom.
Tip 1: Namiesto domácej citrónovej majonézy môžeme použiť METRO Chef majonézu, ktorú ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Tip 2: Podávame napríklad s vyprážanou treskou v citrónovej (citrusovej) strúhanke.
2 - Pripravíme si domácu majonézu: Všetky suroviny dáme do vysokej úzkej nádoby (pohár, odmerka) a pomocou tyčového mixéra vymixujeme majonézu. Podľa potreby - hustoty majonézy prilievame olej.
3 - Zemiaky nakrájame na plátky.
4 - Cibuľu očistíme rozpolíme a nakrájame na tenké plátky.
5 - Uvarené vajcia nakrájame na drobno.
6 - Všetko dáme do veľkej misy (zemiaky, cibuľu, vajcia, citrónovú majonézu) a zľahka premiešame. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme.
7 - Pri podávaní ešte posypeme čerstvo nasekanou pažítkou a polejeme olivovým olejom.
Tip 1: Namiesto domácej citrónovej majonézy môžeme použiť METRO Chef majonézu, ktorú ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Tip 2: Podávame napríklad s vyprážanou treskou v citrónovej (citrusovej) strúhanke.
PESTRÝ ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S JOGURTOM A MEDOVOU HORČICOU
1 - Zemiaky uvaríme v šupe a necháme vychladnúť. Očistíme a nakrájame pomocou krájača na zemiaky na drobné kúsky.
2 - Dresing: Jogurt zmiešame s medovou horčicou, osolíme a okoreníme.
3 - Syr nakrájame na rezančeky a vajcia na väčšie kocky.
4 - Do misy dáme nakrájané zemiaky, vajcia, papriku a syr.
5 - Pridáme dresing z jogurtu a medovej horčice, nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky a zľahka premiešame.
6 - Necháme v chladničke dobre odležať.
Tip 1: Medovú horčicu si môžete pripraviť aj z METRO Chef dijonskej horčice a medu.
Tip 2: Podávame napríklad s grilovaným alebo pečeným lososom.
2 - Dresing: Jogurt zmiešame s medovou horčicou, osolíme a okoreníme.
3 - Syr nakrájame na rezančeky a vajcia na väčšie kocky.
4 - Do misy dáme nakrájané zemiaky, vajcia, papriku a syr.
5 - Pridáme dresing z jogurtu a medovej horčice, nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky a zľahka premiešame.
6 - Necháme v chladničke dobre odležať.
Tip 1: Medovú horčicu si môžete pripraviť aj z METRO Chef dijonskej horčice a medu.
Tip 2: Podávame napríklad s grilovaným alebo pečeným lososom.