Nicoise šalát s čerstvým tuniakom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
450g
zemiaky100g
fazuľky jemné400g
paradajky San Marzano40g
kapary sterilizované80g
cibuľa červená100g
olivy čierne70g
cibuľa lahôdková150g
šalát rímsky100g
šalát ľadový200g
vajcia25g
petržlen listový100g
ančovičky200g
zeleninový vývar500g
tuniak chladený350g
olej olivový extra panenský100g
cibuľa biela50g
horčica dijonská, francúzska1g
korenie čierne celé15g
cesnak čerstvý, český20g
ocot vínny, biely10g
soľ kamenná10g
tymián čerstvýPostup prípravy
Príprava dresingu (cca 7 minút):
1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Do vyššej nádoby nalejeme olivový olej, pridáme dijonsku horčicu, nakrájanú cibuľu s cesnakom, vínny ocot a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme do hladkej konzistencie.
2. Hotový dresing dochutíme soľou a čerstvo namletým korením. Nakoniec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu.
2. Hotový dresing dochutíme soľou a čerstvo namletým korením. Nakoniec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu.
Príprava tuniaka (cca 40 minút):
1. Dobre vychladeného tuniaka očistíme a vykrojíme valček, ktorý zabalíme do potravinovej fólie, pevne zatiahneme a necháme asi 30 minút v chladničke.
2. Dobre vychladený valček nakrájame na požadované plátky, ktoré neoddeľujeme, odstránime z nich fóliu a po obvode valček rovnomerne opečieme.
2. Dobre vychladený valček nakrájame na požadované plátky, ktoré neoddeľujeme, odstránime z nich fóliu a po obvode valček rovnomerne opečieme.
Príprava šalátu (cca 30 minút):
1. Dobre umyté zemiaky vložíme na papier na pečenie a pečieme asi 15 minút v rúre na 160 °C.
2. Jemné fazuľky na koncoch ukrojíme a krátko sparíme v zeleninovom vývare „na skus“.
3. Po vybratí ich vložíme do studenej vody.
4. Fazuľky si tak uchovajú krásne zelenú farbu.
5. Červenú cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné výrezy.
6. Obidva šaláty umyjeme.
7. Listy ľadového šalátu natrháme na kúsky, rímsky rozoberieme na jednotlivé listy a zrežeme konce listovej stopky.
8. Kapary a ančovičky necháme odkvapkať na jemnom sitku, rovnako tak aj čierne olivy.
9. Očistenú a umytú lahôdkovú cibuľku nakrájame šikmými rezmi.
10. Vajcia uvaríme natvrdo a olúpeme. Petržlen umyjeme a lístky otrháme.
2. Jemné fazuľky na koncoch ukrojíme a krátko sparíme v zeleninovom vývare „na skus“.
3. Po vybratí ich vložíme do studenej vody.
4. Fazuľky si tak uchovajú krásne zelenú farbu.
5. Červenú cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné výrezy.
6. Obidva šaláty umyjeme.
7. Listy ľadového šalátu natrháme na kúsky, rímsky rozoberieme na jednotlivé listy a zrežeme konce listovej stopky.
8. Kapary a ančovičky necháme odkvapkať na jemnom sitku, rovnako tak aj čierne olivy.
9. Očistenú a umytú lahôdkovú cibuľku nakrájame šikmými rezmi.
10. Vajcia uvaríme natvrdo a olúpeme. Petržlen umyjeme a lístky otrháme.
Servírovanie
1. Na studený tanier postupne naaranžujeme všetku zeleninu, a to od najtvrdšej až po najkrehkejšiu.
2. Najskôr dávame zemiaky, paradajky, fazuľky, cibuľu, potom prídu na rad listy šalátov, olivy, kapary, jarná cibuľka a lístky petržlenu.
3. Opečené plátky tuniaka pokvapkáme olivovým olejom a priložíme k šalátu.
4. Na záver položíme na šalát prekrojené vajcia.
5. Pri aranžovaní dbáme nielen na farebné zladenie, ale hlavne na zachovanie charakteru jednotlivých druhovzeleniny.
6. Hotový šalát servírujeme s pripraveným dresingom, ktorý v tomto prípade podávame zvlášť.
2. Najskôr dávame zemiaky, paradajky, fazuľky, cibuľu, potom prídu na rad listy šalátov, olivy, kapary, jarná cibuľka a lístky petržlenu.
3. Opečené plátky tuniaka pokvapkáme olivovým olejom a priložíme k šalátu.
4. Na záver položíme na šalát prekrojené vajcia.
5. Pri aranžovaní dbáme nielen na farebné zladenie, ale hlavne na zachovanie charakteru jednotlivých druhovzeleniny.
6. Hotový šalát servírujeme s pripraveným dresingom, ktorý v tomto prípade podávame zvlášť.
TIPY ŠÉFKUCHÁRA:
1. Nicoise šalát môžete podávať aj ako hlavný pokrm. V letnom období to budepríjemná zmena Vášho jedálnička.
2. Dobre naservírovaný šalát musí lákať stravníkov už svojím vzhľadom, základom sú kvalitné suroviny.
3. Každý šalát musí byť výborne dochutený dresingom výraznej chuti.
4. Pri klasickom servírovaní v miskezľahka zmiešame suroviny s dresing
2. Dobre naservírovaný šalát musí lákať stravníkov už svojím vzhľadom, základom sú kvalitné suroviny.
3. Každý šalát musí byť výborne dochutený dresingom výraznej chuti.
4. Pri klasickom servírovaní v miskezľahka zmiešame suroviny s dresing