Nicoise šalát s čerstvým tuniakom

Nicoise šalát s čerstvým tuniakom
Čas prípravy50 min
NáročnosťStredná
Počet porcií6

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
450g
zemiaky
100g
fazuľky jemné
400g
paradajky San Marzano
40g
kapary sterilizované
80g
cibuľa červená
100g
olivy čierne
70g
cibuľa lahôdková
150g
šalát rímsky
100g
šalát ľadový
200g
vajcia
25g
petržlen listový
100g
ančovičky
200g
zeleninový vývar
500g
tuniak chladený
350g
olej olivový extra panenský
100g
cibuľa biela
50g
horčica dijonská, francúzska
1g
korenie čierne celé
15g
cesnak čerstvý, český
20g
ocot vínny, biely
10g
soľ kamenná
10g
tymián čerstvý

Postup prípravy

Príprava dresingu (cca 7 minút):
1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Do vyššej nádoby nalejeme olivový olej, pridáme dijonsku horčicu, nakrájanú cibuľu s cesnakom, vínny ocot a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme do hladkej konzistencie.
2. Hotový dresing dochutíme soľou a čerstvo namletým korením. Nakoniec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu.
Príprava tuniaka (cca 40 minút):
1. Dobre vychladeného tuniaka očistíme a vykrojíme valček, ktorý zabalíme do potravinovej fólie, pevne zatiahneme a necháme asi 30 minút v chladničke.
2. Dobre vychladený valček nakrájame na požadované plátky, ktoré neoddeľujeme, odstránime z nich fóliu a po obvode valček rovnomerne opečieme.
Príprava šalátu (cca 30 minút):
1. Dobre umyté zemiaky vložíme na papier na pečenie a pečieme asi 15 minút v rúre na 160 °C.
2. Jemné fazuľky na koncoch ukrojíme a krátko sparíme v zeleninovom vývare „na skus“.
3. Po vybratí ich vložíme do studenej vody.
4. Fazuľky si tak uchovajú krásne zelenú farbu.
5. Červenú cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné výrezy.
6. Obidva šaláty umyjeme.
7. Listy ľadového šalátu natrháme na kúsky, rímsky rozoberieme na jednotlivé listy a zrežeme konce listovej stopky.
8. Kapary a ančovičky necháme odkvapkať na jemnom sitku, rovnako tak aj čierne olivy.
9. Očistenú a umytú lahôdkovú cibuľku nakrájame šikmými rezmi.
10. Vajcia uvaríme natvrdo a olúpeme. Petržlen umyjeme a lístky otrháme.
Servírovanie
1. Na studený tanier postupne naaranžujeme všetku zeleninu, a to od najtvrdšej až po najkrehkejšiu.
2. Najskôr dávame zemiaky, paradajky, fazuľky, cibuľu, potom prídu na rad listy šalátov, olivy, kapary, jarná cibuľka a lístky petržlenu.
3. Opečené plátky tuniaka pokvapkáme olivovým olejom a priložíme k šalátu.
4. Na záver položíme na šalát prekrojené vajcia.
5. Pri aranžovaní dbáme nielen na farebné zladenie, ale hlavne na zachovanie charakteru jednotlivých druhovzeleniny.
6. Hotový šalát servírujeme s pripraveným dresingom, ktorý v tomto prípade podávame zvlášť.
TIPY ŠÉFKUCHÁRA:
1. Nicoise šalát môžete podávať aj ako hlavný pokrm. V letnom období to budepríjemná zmena Vášho jedálnička.
2. Dobre naservírovaný šalát musí lákať stravníkov už svojím vzhľadom, základom sú kvalitné suroviny.
3. Každý šalát musí byť výborne dochutený dresingom výraznej chuti.
4. Pri klasickom servírovaní v miskezľahka zmiešame suroviny s dresing
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Salad
Ďalšie recepty so šalátmi

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich