Jarný šalát s polentou a burratou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
250ml
ARO Mlieko 1,5%250ml
METRO Chef Smotana na šľahanie 30%125g
Polenta instantná5g
METRO Chef Rozmarín a tymian čerstvý10g
METRO Chef Cesnak červený lúpaný2pl
METRO Chef Olivový olej extra panenskýpodľa chuti
Soľ a čerstvo namleté korenie20g
ARO Maslo 82%30g
METRO Chef Parmigiano reggiano120g
Reďkvička červená100g
Kaleráb biely100g
Špargľa zelená100g
Hrášok100g
METRO Chef Výhonky hrášku a METRO Chef klíčky reďkovky80g
Jarná cibuľka lahôdková8ks
METRO Chef Mäta zelená2pl
METRO Chef horčica hrubozrnná1ks
METRO Chef Citrón na šťavu1pl
RIOBA Trstinový cukor4pl
METRO Chef Olivový olej extra panenskýpodľa chuti
Soľ a čerstvo namleté korenie4ks
Burrata (smotanový syr z mozzarelly a smotany)50g
Píniové oriešky10g
METRO Chef Pažítka čerstvá8ks
Prepeličie vajcia chladené12ks
METRO Chef Mäta zelenáPostup prípravy
Polenta
Mlieko a smotanu vlejeme do kastrólika, pridáme rozmarín, tymian a očistený strúčik cesnaku. Privedieme k varu. Bylinky a cesnak vyberieme a postupne prisypávame podľa potreby polentu. Miešame, pokiaľ kaša nezhustne. Osolíme a okoreníme a povaríme asi 2-3 minúty (podľa druhu polenty). Pridáme strúhaný parmezán a premiešame. Vylejeme na plech alebo vytvarujeme pomocou potravinovej fólie do požadovaného tvaru (valčeka) a necháme dobre vychladiť. Dobre vychladnutú polentu zbavíme fólie a nakrájame na hrubšie kolieska. Na panvici rozohrejeme veľmi malé množstvo oleja s kúskom masla a polentu opečieme z každej strany dozlatova.
Šalát
Na šalát očistíme reďkvičky a nakrájame. Pokiaľ použije hrášok čerstvý, tak ho vylúpeme. Zelenú špargľu opláchneme, osušíme a nakrájame na požadovaný tvar (hlavičky ponecháme vcelku). Kaleráb a cibuľku očistíme a nakrájame. Píniové oriešky orestujeme na rozpálenej panvici nasucho a necháme schladnúť. Prepeličie vajcia uvaríme vo vode. V mise zľahka premiešame všetku nakrájanú zeleninu, klíčky, lístky mäty a píniové oriešky. Pomaličky premiešame aj so zálievkou. Osolíme a okoreníme podľa potreby.
Zálievka
Na zálievku vyšľaháme metličkou horčicu s citrónovou šťavou, cukrom a štipkou soli a korenia. Pomaličky zašľaháme olivový olej, až vznikne hladká emulzia. Pridáme zopár nasekaných lístkov mäty.
Dokončenie a doplnky
Opečenú polentu podávame so šalátom, uvarenými prepeličími vajíčkami a burratou. Polejeme olivovým olejom, posolíme a okoreníme čerstvo namletým korením. Posypeme najemno nakrájanou pažítkou a prípadne lístkami mäty.