Vajcia benedikt
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
jedno vajce
plátok šunky alebo kanadskej slaniny
polovica anglického mafina
ocot
holandská omáčka
Postup prípravy
Krok 1
Najprv si pripravíme stratené vajcia. Do vody vo veľkom hrnci pridáme trochu octu (asi čajovú lyžičku na liter vody), ktorý pomáha pri zrážaní bielka. Vodu nesolíme, pretože soľ procesu zrážania bráni.
Krok 2
Vodu ohrejeme na 70 – 80 °C a varíme na slabom plameni, aby sa teplota nezvyšovala. Rýchlym zakrúžením lyžicou vytvoríme vo vode vír, len tak sa vaječný bielok obalí okolo žĺtka.
Krok 3
Do stredu víru necháme opatrne skĺznuť vajcia rozklepnuté do šálky či zberačky. O 3 – 5 minút je vajce hotové, záleží na tom, ako pevný žĺtok chceme mať.
Krok 4
Vajcia opatrne vyberieme z vody dierovanou naberačkou alebo sitkom a necháme ich odkvapkať.
Krok 5
Stratené vajcia doplníme opečeným plátkom šunky alebo kanadskej slaniny a naaranžujeme na opečenú polku anglického mafina. Vajcia nakoniec polejeme trochou holandskej omáčky.
Náš tip:
Vzhľad strateného vajca môžeme vylepšiť odrezaním nerovnomerných okrajov bielka nožom. Ak pripravujeme viac vajec, varíme ich postupne – uvarené vyberieme a ďalšie vhodíme do víru.