Terina z husacej pečene
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
500g
husacej pečene250ml
mlieka80g
slaniny1/4
lyžičky paštétového korenia1
lyžica vína Madeira2
žľtky200g
slaniny na vyloženie formyčierne mleté korenie, soľ
Postup prípravy
Krok 1
Pečeň necháme niekoľko hodín odležať v mlieku (je možné ju taktiež marinovať vo víne Madeira, portskom či v brandy).
Krok 2
Pečeň odblaníme a najlepšiu tretinu dáme bokom. Nakrájame ju na plátky, osolíme a okoreníme.
Krok 3
Zvyšok pečene rozmixujeme, pridáme k nej mletú slaninu, osolíme a okoreníme. Vmiešame surové žĺtky a víno Madeira (alebo portské či brandy, podľa toho, v čom sme marinovali).
Krok 4
Formu vyložíme plátkami slaniny, na ne rozotrieme časť fáše, poukladáme plátky pečene a na ňu dáme ďalšiu vrstvu fáše. Opakujeme až do spotrebovania surovín.
Krok 5
Vrchnú vrstvu fáše pokryjeme plátkami slaniny a uzatvorenú formu varíme v pare či vo vodnom kúpeli 2 hodiny.
Krok 6
Necháme vychladnúť, vyklopíme a nakrájame. Tenké plátky teriny sa podávajú na opečenej bagete alebo toaste s ovocnou zavareninou, prípadne s čatní.