Zemiaková polievka s hubami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2000g
hovädzí vývar, vlastná výroba130g
cibuľa žltá100g
maslo 82 %100g
múka hladká900g
zemiaky (varný typ B)100g
mrkva100g
zeler buľva100g
petržlen koreň100g
kel čerstvý10g
huby sušené30g
cesnak český1g
rasca mletá1g
korenie čierne mleté10g
majorán čerstvý10g
petržlen listovýsoľ kamenná
Postup prípravy
Príprava polievky (asi 45 minút):
1. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju na masle dosklovita.
2. Potom prisypeme hladkú múku, znížime príkon tepla a pomaly restujeme do zlatistej farby.
3. Takto orestovanú zápražku zalejeme vývarom, rozšľaháme metlou, ochutíme soľou, rascou, mletým čiernym korením a varíme asi 20 minút.
4. Počas varu do polievky pridáme olúpané, na hrubšie kusy nakrájané zemiaky a koreňovú zeleninu.
5. Sušené huby krátko namočíme do horúcej vody a pridáme aj s ňou do polievky.
6. Polievku varíme do úplného zmäknutia pridaných surovín.
7. V závere polievku dochutíme nastrúhaným čerstvým cesnakom a nakrájanými lístkami čerstvého majoránu.
8. Listy kelu nakrájame na štvorce, ktoré sparíme v horúcej vode a následne vložíme do polievky.
2. Potom prisypeme hladkú múku, znížime príkon tepla a pomaly restujeme do zlatistej farby.
3. Takto orestovanú zápražku zalejeme vývarom, rozšľaháme metlou, ochutíme soľou, rascou, mletým čiernym korením a varíme asi 20 minút.
4. Počas varu do polievky pridáme olúpané, na hrubšie kusy nakrájané zemiaky a koreňovú zeleninu.
5. Sušené huby krátko namočíme do horúcej vody a pridáme aj s ňou do polievky.
6. Polievku varíme do úplného zmäknutia pridaných surovín.
7. V závere polievku dochutíme nastrúhaným čerstvým cesnakom a nakrájanými lístkami čerstvého majoránu.
8. Listy kelu nakrájame na štvorce, ktoré sparíme v horúcej vode a následne vložíme do polievky.
Servírovanie:
Do nahriateho hlbokého taniera nalejeme polievku, doplníme ju nakrájaným listovým petržlenom.
Tipy šéfkuchára:
1. Zemiaková polievka ja naša národná polievka, preto má vkaždom regióne trochu inú podobu.
2. Zemiaková polievka je vždy veľmi dýta, preto sa často podobá ako desiatová.
2. Zemiaková polievka je vždy veľmi dýta, preto sa často podobá ako desiatová.