Zeleninový vývar s vaječnou zrazeninou

Zeleninový vývar s vaječnou zrazeninou
Čas prípravy2 hod
NáročnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
600g
mrkvy karotky (pranej)
600g
zeleru (buľva)
600g
koreňového petržlenu
450g
póru
600g
žltej cibule Horeca Select
75g
masla 82 %
1g
čierneho korenia – celé
1g
nového korenia – celé
1g
bobkového listu
36g
kamennej soli
75g
stuženého tuku
280g
vajec
150g
smotany 30 %
10g
masla 82 %
10g
kamennej soli
0,5g
mletého muškátového kvetu
50g
čerstvej petržlenovej vňate
180g
karfiolu
200g
póru
200g
stonkového zeleru
200g
mrkvy karotky (pranej)

Postup prípravy

Príprava vývaru:
1. Očistenú, umytú zeleninu nakrájame na hrubšie kusy a orestujeme ju na masle a tuku zľahka, kým nechytí farbu.
2. Orestovanú zeleninu zalejeme studenou vodou. Pridáme celé korenie a varíme pozvoľna asi 1 hodinu.
3. Penu, ktorá sa vytvára na povrchu, odstraňujeme pomocou naberačky.
Vývar:
1. Potom vývar vypneme a necháme usadiť možné kaly na dno a čiastočne necháme vychladnúť.
2. Následne ho precedíme cez jemný cedák pomocou naberačky alebo tak, aby sa obsah čo najmenej pohyboval a vývar sa nezakalil.
3. Vývar následne vychladíme a pozbierame prebytočný tuk.
4. Vývar je týmto pripravený na použitie.
Príprava vaječnej zrazeniny:
1. Vajcia poriadne rozmiešame so smotanou a precedíme, pridáme umytú a najemno nasekanú petržlenovú vňať, muškátový kvet, soľ a zmes nalejeme do dopredu maslom vymastenej plochej nádoby do výšky 1 cm.
2. Nádobu prikryjeme alobalom alebo potravinovou fóliou. Varíme ju potom v pare na 80 °C do stuhnutia asi 40 minút.
3. Ak nemáme parnú rúru, tak nádobu so zrazeninou prikryjeme fóliou, vložíme ju do nádoby s vodou a pečieme na 80 °C 40 minút do stuhnutia.
4. Keď je zrazenina stuhnutá (bude stále mäkká ako želatína), tak ju odklopíme a necháme vychladnúť.
5. Nožom ju potom nakrájame na menšie časti, ktoré sme schopní podobrať a presunúť na dosku na nakrájanie.
6. Krájame ju na 1 × 1 cm a uchovávame ju v chladničke, vždy prikrytú, aby neobschýnala.
Príprava zeleniny a servírovanie:
1. Očistenú umytú zeleninu nakrájame na menšie kusy a jednu po druhej ju povaríme vo vývare na zhryz od najtvrdšej po najmäkšiu.
2. Pripravenú zeleninu presunieme do nahriateho taniera spolu s vývarom a navrch polievky doplníme nakrájanou vaječnou zrazeninou.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Salad
Ďalšie recepty na polievky

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich