Špargľový krém s údeným úhorom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1000g
Špargľa biela, čerstvá1000g
Špargľa zelená, čerstvá120ml
Šalotka100g
Maslo 82%700g
Zeleninový vývar, vlastná výroba300g
Zemiaky, varný typ B70g
Víno biele, suché10g
Soľ kamenná200g
Smotana na varenie 12 %200g
Maslo 82%500g
Špargľa biela, čerstvá1000g
Špargľa zelená, čerstvá20g
Šalotka100g
Úhor údený 10g
Pažítka čerstvá250g
Úhor údený30g
Olivový olej extra panenský8g
Rybí glass, vlastná výroba10g
Žerucha čerstváPostup prípravy
Príprava úhora (asi 5 minút):
1. Kožu údeného úhora za žiabrami zľahka narežeme nožom a rukou potom kožu jednoducho stiahneme.
2. Potom odrežeme od hlavy k chvostu po chrbtici z oboch strán fi lety úhora.
3. Tie dočistíme od kostí. Potom ich nakrájame na požadované porcie 2 × 3 cm.
4. Všetky odrezky mäsa nakrájame na kocky a použijeme na podklad do polievky ako vložku.
5. Kožu, chrbticu a hlavy použijeme na prípravu glass-glass.
2. Potom odrežeme od hlavy k chvostu po chrbtici z oboch strán fi lety úhora.
3. Tie dočistíme od kostí. Potom ich nakrájame na požadované porcie 2 × 3 cm.
4. Všetky odrezky mäsa nakrájame na kocky a použijeme na podklad do polievky ako vložku.
5. Kožu, chrbticu a hlavy použijeme na prípravu glass-glass.
Príprava polievky (asi 30 minút):
1. V kastróle si na masle oresujeme očistenú a na drobno nakrájanú šalotku do sklovita.
2. Pridáme olúpanú na plátky nakrájanú špargľu a zemiaky a znovu zľahka orestujeme.
3. Základ polievky zastrekneme bielym vínom, zalejeme vývarom a zľahka osolíme.
4. Základ polievky varíme, kým nám zemiaky a špargľa nezmäknú.
5. Po zmäknutí zemiakov a špargle základ polievky rozmixujeme.
6. Potom doň pridáme smotanu a krátko povaríme.
7. Ľahko dochutíme soľou.
2. Pridáme olúpanú na plátky nakrájanú špargľu a zemiaky a znovu zľahka orestujeme.
3. Základ polievky zastrekneme bielym vínom, zalejeme vývarom a zľahka osolíme.
4. Základ polievky varíme, kým nám zemiaky a špargľa nezmäknú.
5. Po zmäknutí zemiakov a špargle základ polievky rozmixujeme.
6. Potom doň pridáme smotanu a krátko povaríme.
7. Ľahko dochutíme soľou.
Príprava podkladu na úhora v polievke (asi 10 minút):
1. V panvici na masle orestujeme nadrobno nakrájanú očistenú šalotku.
2. Potom ju preložíme do misky a pridáme na malé kocky nakrájanú blašírovanú špargľu a drobné kúsky údeného úhora, pažítku a všetko dôkladne premiešame.
2. Potom ju preložíme do misky a pridáme na malé kocky nakrájanú blašírovanú špargľu a drobné kúsky údeného úhora, pažítku a všetko dôkladne premiešame.
Servírovanie:
1. Do stredu nahriateho taniera najprv umiestnime cez tvorítko podklad zo špargle a úhora, na ktorý položíme pripravenú porciu ryby vcelku.
2. Následne po obvode dna taniera vytvoríme kvapky olivového oleja, do stredu ktorých umiestnime kvapky rybieho glass-glass.
3. Dozdobíme bylinkami.
4. Takto pripravený tanier servírujeme hosťovi a čašník všetko pred zrakmi hosťa pomaly zalieva ľahko napeneným špargľovým krémom.
2. Následne po obvode dna taniera vytvoríme kvapky olivového oleja, do stredu ktorých umiestnime kvapky rybieho glass-glass.
3. Dozdobíme bylinkami.
4. Takto pripravený tanier servírujeme hosťovi a čašník všetko pred zrakmi hosťa pomaly zalieva ľahko napeneným špargľovým krémom.
Tip šéfkuchára:
Pri servírovaní teplý špargľový krém napeníme tyčovým mixérom. Polievka je tak viac nadýchaná.