Šošovicová polievka so zeleninou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
200g
hnedej šošovice700g
zemiakov500g
mrkvy300g
zeleru200g
koreňovej zeleniny100g
masla2
lyžice oleja2
lyžice celozrnnej múky20g
soli10g
petržlenovej vňatePostup prípravy
Krok 1
Šošovicu najprv na niekoľko hodín namočíme. Potom ju uvaríme domäkka a vodu zlejeme.
Krok 2
Mrkvu, zeler a petržlen nakrájame na kocôčky, osmažíme na lyžici masla a zalejeme vodou. Privedieme do varu a pridáme nakrájané zemiaky.
Krok 3
Varíme, pokým zemiaky a koreňová zelenina nezmäknú. Potom polievku zahustíme zápražkou z múky a oleja a dôkladne prevaríme. Na záver pridáme šošovicu.
Krok 4
Polievku dochutíme soľou a pri podávaní ozdobíme petržlenom.
Poznámka:
Hnedá šošovica je najpoužívanejším druhom u nás. Predáva sa nelúpaná a musí sa pred varením niekoľko hodín namáčať. Má výraznú chuť a obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny B.