Pho s ryžovými rezancami a krevetami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2000g
kurací vývar, vlastná výroba30g
zázvor čerstvý1g
badyán celý1g
škorica celá0,5g
klinček10g
chilli čerstvé0,5g
kardamóm celý500g
ryžové rezance stredne široké500g
krevety lúpané, mrazené30g
koriander čerstvý200g
cibuľka lahůdková10g
sójová omáčka ľahká50g
rybia omáčka10g
chilli čerstvé20g
mäta čerstvá10g
thajská bazalka10g
mäta vietnamská10g
koriander pílkovitý150g
mungo klíčky dlhé200g
limetky20g
cukor trstinovýPostup prípravy
Príprava rezancov (cca 5 minút):
1. Ryžové rezance vložíme do horúcej vody a necháme ich asi 10 minút namočené. Rezance sú stredne mäkké.
2. Následne ich vyberieme a teplé vložíme do misky, v ktorej servírujeme polievku a zalejeme ich horúcim ochuteným kuracím vývarom.
2. Následne ich vyberieme a teplé vložíme do misky, v ktorej servírujeme polievku a zalejeme ich horúcim ochuteným kuracím vývarom.
Príprava kuracieho vývaru a kreviet (cca 180 minút):
1. Očistený čerstvý zázvor pozdĺžne rozkrojíme, a s korením opečieme na panvici dohneda.
2. Potom všetko vložíme do vývaru a tiahneme asi 3 hodiny. Následne vývar precedíme.
2. Potom všetko vložíme do vývaru a tiahneme asi 3 hodiny. Následne vývar precedíme.
Príprava odvaru z korenia (cca 20 minút):
1. Do nádoby s vodou vložíme celú škoricu, badián, kardamóm, klinček a privedieme k varu.
2. Následne odvar odstavíme a necháme 20 minút vylúhovať.
2. Následne odvar odstavíme a necháme 20 minút vylúhovať.
Dohotovenie vývaru (cca 5 minút):
Horúci kurací vývar pred servírovaním ochutíme rybiou omáčkou, ľahkou sójovou omáčkou, trstinovým cukrom, odvarom z korenia a šťavou z limetky. Potom ho servírujeme.
Príprava kreviet (cca 5 minút):
1. Mrazené, surové a lúpané krevety necháme pozvoľna rozmraziť. Pred servírovaním ich vložíme do horúceho vývaru a prehrejeme ich.
2. Krevety sa sfarbia doružova. Následne ich vyberieme a ihneď servírujeme.
2. Krevety sa sfarbia doružova. Následne ich vyberieme a ihneď servírujeme.
Servírovanie:
Namočené rezance vložíme do sitka a na chvíľku ponoríme do horúcej vody, aby sa rezance prehriali. Do teplej misky vložíme klíčky, namočené rezance, prehriate krevety, čerstvé bylinky, chilli, a nakoniec všetko zalejeme horúcim ochuteným vývarom. Polievku doplníme rezom limetky.
Komentár kuchára:
Táto polievka má mnoho variantov. K jej príprave môžeme použiť aj silný hovädzí vývar zo špikových kostí, ktorý doplníme hovädzím mäsom a ochutíme badiánom, škoricou,kardamómom. Polievku servírujeme aj s kuracím mäsom, vongolami alebo s hubami shi-také a lahôdkovou cibuľkou. Aj rezance môžeme použiť bezvaječné pšeničné alebo ramen rezance, ktoré pripravujeme rovnakým spôsobom ako rezance ryžové. Na doplnenie môžeme použiť aj vietnamskú bazalku, mexický koriander, perilu alebo bambusové výhonky. Na ochutenie vývaru môžeme použiť aj vietnamskú pálivú chilli omáčku alebo omáčku kikkoman.