Parížska cibuľová polievka
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1,5l
hovädzieho vývaru500g
španielskej cibule0,5g
suchého bieleho vínapšeničná múka
nastrúhaný parmezán
30g
maslalyžica čerstvého tymianu
1
strúčik cesnakučierne mleté korenie
kajenské korenie
3
lyžice olivového olejasoľ
Postup prípravy
Krok 1
Cibuľu pokrájame na tenké plátky a nasypeme ju do hrnca na rozpustené maslo. Keď cibuľa zhnedne, poprášime ju malým množstvom múky a potom podlejeme hovädzím vývarom.
Krok 2
Polievku osolíme, okoreníme a pridáme trochu kajenského korenia. Otrháme lístky tymianu a nadrobno ich nakrájame. Cesnak nakrájame na malé kúsky. Oboje pridáme do polievky.
Krok 3
Nastrúhame parmezán a približne polovicu premiešame s vínom. Zmes pridáme do vriacej polievky a odstavíme hrniec zo sporáka. Polievku znovu dôkladne zamiešame.
Krok 4
Polievku vlejeme do zapekacej misky a posypeme nastrúhaným parmezánom. Malé množstvo parmezánu si ale ešte ponecháme na bagety.
Krok 5
Polievku vložíme do rúry, ktorú sme predhriali na 160 °C.
Krok 6
Medzitým si pripravíme bagetu. Nakrájame ju na tenké plátky a jemne potrieme olivovým olejom. Potom ju posypeme zvyškom parmezánu.
Krok 7
Plátky bagety položíme na plech na papier na pečenie a dáme ich do rúry. Zhruba za 5 minút budú bagety aj polievka hotové.
Krok 8
Servírujeme tak, že položíme bagetu vedľa taniera s polievkou alebo priamo do polievky.