Kapustnica

Kapustnica
Čas prípravy2 hod 15 min
NáročnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
400g
údené koleno bez kosti
400g
bravčové mäso – plece
150g
cibuľa žltá
2000g
voda na varenie kolena
250g
kyslá kapusta
400g
kapustnicová klobása
20g
sušené hríby
750g
zemiaky varný typ B
20g
soľ kamenná
0,5g
korenie čierne, mleté
10g
paprika mletá, sladká
0,2g
bobkový list
2g
majorán čerstvý
10g
petržlen hladkolistý čerstvý
50g
masť škvarená bravčová
125g
široké rezance

Postup prípravy

Príprava mäsa a vývaru (cca 120 minút):
1. Umyté, očistené bravčové mäso vložíme do hrnca so studenou vodou, celým korením, olúpanou, nahrubo nakrájanou cibuľou, jemne osolíme a varíme domäkka.
2. Uvarené mäso vyberieme a nakrájame na hrubšie kocky.
3. Do vývaru následne dáme variť aj údené mäso. Keď už je údené mäso skoro mäkké, pridáme nahrubo nakrájané zemiaky a sušené huby, ktoré sme vopred namočili vo vode. Varíme tak dlho, než zemiaky a údené mäso zmäknú.
4. Údené mäso po uvarení vyberieme z polievky a takisto ho nakrájame na hrubšie kúsky. Vložíme ich späť do polievky spolu s prepláchnutou a nakrájanou kyslou kapustou.
5. Všetko povaríme, aby kapusta zmäkla a nakoniec pridáme pokrájané lístky čerstvého majoránu.
6. Vložíme je zpět do polévky spolu s propláchnutým a překrájeným kysaným zelím.
Príprava klobásy (cca 5 minút):
1. Na plátky nakrájanú klobásu orestujeme na panvici dozlatista, pridáme k nej mletú papriku, majorán, všetko krátko speníme na miernom teple, aby sme korenie nespálili.
2. Zmes vložíme do polievky a necháme prejsť varom.
Príprava cestovín (cca 10 minút):
Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode „naskus“, premastíme masťou a necháme pripravené na následné servírovanie.
Servírovanie:
Uvarené, ohriate rezance vložíme do nahriateho taniera a zalejeme pripravenou polievkou.
Tipy šéfkuchára: 
1. Všetky suroviny (okrem kyslej kapusty) je nutné variť domäkka. Kyslú kapustu pridáme až potom, pretože keby sme ju vložili hneď na začiatku prípravy, tak by sme všetko vďaka kyslosti kapusty museli variť oveľa dlhšie.
2. Kapustu je nutné pred vložením do polievky ochutnať. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju.
3. Táto polievka sa môže podávať aj ako hlavný pokrm počas fašiangov.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Salad
Ďalšie recepty na polievky

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich