Kapustnica
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
400g
údené koleno bez kosti400g
bravčové mäso – plece150g
cibuľa žltá2000g
voda na varenie kolena250g
kyslá kapusta400g
kapustnicová klobása20g
sušené hríby750g
zemiaky varný typ B20g
soľ kamenná0,5g
korenie čierne, mleté10g
paprika mletá, sladká0,2g
bobkový list2g
majorán čerstvý10g
petržlen hladkolistý čerstvý50g
masť škvarená bravčová125g
široké rezancePostup prípravy
Príprava mäsa a vývaru (cca 120 minút):
1. Umyté, očistené bravčové mäso vložíme do hrnca so studenou vodou, celým korením, olúpanou, nahrubo nakrájanou cibuľou, jemne osolíme a varíme domäkka.
2. Uvarené mäso vyberieme a nakrájame na hrubšie kocky.
3. Do vývaru následne dáme variť aj údené mäso. Keď už je údené mäso skoro mäkké, pridáme nahrubo nakrájané zemiaky a sušené huby, ktoré sme vopred namočili vo vode. Varíme tak dlho, než zemiaky a údené mäso zmäknú.
4. Údené mäso po uvarení vyberieme z polievky a takisto ho nakrájame na hrubšie kúsky. Vložíme ich späť do polievky spolu s prepláchnutou a nakrájanou kyslou kapustou.
5. Všetko povaríme, aby kapusta zmäkla a nakoniec pridáme pokrájané lístky čerstvého majoránu.
6. Vložíme je zpět do polévky spolu s propláchnutým a překrájeným kysaným zelím.
2. Uvarené mäso vyberieme a nakrájame na hrubšie kocky.
3. Do vývaru následne dáme variť aj údené mäso. Keď už je údené mäso skoro mäkké, pridáme nahrubo nakrájané zemiaky a sušené huby, ktoré sme vopred namočili vo vode. Varíme tak dlho, než zemiaky a údené mäso zmäknú.
4. Údené mäso po uvarení vyberieme z polievky a takisto ho nakrájame na hrubšie kúsky. Vložíme ich späť do polievky spolu s prepláchnutou a nakrájanou kyslou kapustou.
5. Všetko povaríme, aby kapusta zmäkla a nakoniec pridáme pokrájané lístky čerstvého majoránu.
6. Vložíme je zpět do polévky spolu s propláchnutým a překrájeným kysaným zelím.
Príprava klobásy (cca 5 minút):
1. Na plátky nakrájanú klobásu orestujeme na panvici dozlatista, pridáme k nej mletú papriku, majorán, všetko krátko speníme na miernom teple, aby sme korenie nespálili.
2. Zmes vložíme do polievky a necháme prejsť varom.
2. Zmes vložíme do polievky a necháme prejsť varom.
Príprava cestovín (cca 10 minút):
Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode „naskus“, premastíme masťou a necháme pripravené na následné servírovanie.
Servírovanie:
Uvarené, ohriate rezance vložíme do nahriateho taniera a zalejeme pripravenou polievkou.
Tipy šéfkuchára:
1. Všetky suroviny (okrem kyslej kapusty) je nutné variť domäkka. Kyslú kapustu pridáme až potom, pretože keby sme ju vložili hneď na začiatku prípravy, tak by sme všetko vďaka kyslosti kapusty museli variť oveľa dlhšie.
2. Kapustu je nutné pred vložením do polievky ochutnať. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju.
3. Táto polievka sa môže podávať aj ako hlavný pokrm počas fašiangov.
2. Kapustu je nutné pred vložením do polievky ochutnať. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju.
3. Táto polievka sa môže podávať aj ako hlavný pokrm počas fašiangov.